- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Научно-фантастично чудо из Ивањице: „Хелга“ учи децу помоћу – вештачке интелигенције /фото/ /видео/

© Фото : Спутњику уступиила Милкица Костић ЗлатићРобот „Хелга“
Робот „Хелга“ - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2021
Пратите нас
Држи наставу, може да помаже старијим особама, забавља малишане и још много тога, а није човек. Робот „Хелга“ говори, помера главу и реагује на додире уз помоћ вештачке интелигенције. Овај наизглед научно-фантастични изум није направљен у Кини, Русији нити Америци. Створен је баш у – Србији.
„Хелга“ изгледа као човек, користи синтетизовани говор за комуникацију, има вештачка чула, односно сензоре, светлеће очи и огрлицу, у десној руци блиставу куглу, а у левој планетаријум. Њено родно место је Ивањица, где у једној основној школи ради њен творац, професор Информатике и рачунарства и Технике и технологије Милкица Костић Златић.

„Хелга“ – научно-фантастично чудо из Србије

Заједно с неколико ученика, које подучава роботици и вештачкој интелигенцији, Милкица Костић Златић редовно програмира шта ће „Хелга“ да ради. Научно-фантастично чудо током пандемије јој је помагало у држању наставе, а може да буде оспособљено и за самостално држање часова.
„Ако је везано за наставну јединицу она прича искључиво о томе, с тим што може да има комуникацију с ученицима, у којој они могу да ‘Хелги’ поставе питања и да им она да тачан одговор. Интересовање и одушевљење код деце је било заиста велико. Ми је стално програмирамо, правимо нове кодове, али се све то ради после часова. Остајем са талентованом децом и кроз забаву их учим програмирању. Од тих ученика имамо двоје који су на државном првенству у Регионалном центру за талентовану децу били најбољи ове године и то искључиво из области роботике и вештачке интелигенције“, предочава Милкица Костић Златић за „Спутњик“.
© Фото : Спутњику уступиила Милкица Костић Златић„Хелга“ учи децу помоћу – вештачке интелигенције
„Хелга“ учи децу помоћу – вештачке интелигенције - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2021
„Хелга“ учи децу помоћу – вештачке интелигенције
Осим у школству, „Хелга“ може да буде корисна и у здравству, али и забави:
„Осим што може да прича, можете да јој убаците одређене мелодије да би певала са децом, може да се користи у играоницама. Велике су могућности. Видите да су савремени људи врло усамљени. Кажу да ће у будућности друштво да им праве роботи. Они ће да их опомињу када да попију лекове, да им праве друштво за разоговор“, појашњава Милкица Костић Златић.

У походу на регион

Стварање аутоматизоване технолошке иновације „Хелга“ трајало је шест месеци. Милкица Костић Златић је заједно с ученицима у школи остајала и по 13 сати дневно да би унапређивали њено технолошко чедо. „Хелга“ је први пут представљена на „Нушићијади“ у Ивањици крајем августа.
„Идући на такмичења и гледајући шта нам се пласира у окружењу, ја сам, с обзиром на то да сам професор, гледала да направим нешто иновативно, што до сада није негде виђено и што није купљено у Кини. Углавном је оно што се појави на телевизији купљено у Кини или је то неки готов интерфејс. Међутим, ово је ручни рад. Верујте, наша ‘Хелга’ нема цену“, напомиње она.
© Фото : Спутњику уступиила Милкица Костић ЗлатићМилкица Костић Златић је шест месеци стварала робота „Хелгу“
Милкица Костић Златић је шест месеци стварала робота „Хелгу“ - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2021
Милкица Костић Златић је шест месеци стварала робота „Хелгу“
Милкица Костић Златић се већ 12 година бави вештачком интелигенцијом и вероватно је једина жена у Србији која је самостално направила робота. Њен наредни подухват је „Хелгино“ учешће на Међународном такмичењу „Инова“ у Загребу у октобру.
„Наилазимо на успутне проблеме. Школа нема финансијских средстава да нас пошаље, па морамо све сопственим средствима. Овом приликом бих апеловала да се неко јави да нам буде спонзор, како бисмо отишли да се такмичимо у Загребу. Верујем да би, с обзиром на то да долази из Србије и да се први пут појављује неко с роботом, била јако интересантна комисији, која је међународна. У њој су људи из Кине, Индије, Немачке... Наши снимци су отишли чак до Берлина. Очекујемо велики успех“, истиче Милкица Костић Златић.
Иначе, „Хелга“ би до октобра могла да добије и „сестру близнакињу“, високу до 170 центиматара, која ће моћи и да хода. Остало је само да се Милкица и њени ђаци договоре око имена.
Руски робот Promobot V.4 - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2021
РУСИЈА
Русија представила човеколиког робота са људским емоцијама „Робо-С“
Милијардер Илон Маск са приказом могућег изгледа робота компаније Тесла - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2021
Стижу „Тесла роботи“: Личиће на људе, имаће екран уместо лица и радиће у фабрикама /фото, видео/
Робот - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2021
Прва робот глумица потписала уговор за прву улогу /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала