- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Црну Гору су чекали тамни сценарио и анархија: Абазовић о покушају да се спречи устоличење на Цетињу

© Sputnik / Радоје ПантовићЗапаљене гуме на барикадама испред Цетиња
Запаљене гуме на барикадама испред Цетиња - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2021
Пратите нас
Да није било устоличења Јоаникија на Цетињу, држава би се вероватно увела у анархију и остварио би се „тамни сценарио који су прижељкивале криминалне групе блиске ДПС-у и вероватно део људи ван Црне Горе“, рекао је Дритан Абазовић, потпредседник црногорске Владе и координатор безбедносних служби.
Абазовић је казао да је најважније да су након протеста на Цетињу у Црној Гори сачувани мир и уставни поредак. Оценио је да је полиција положила велики испит и да „никада професионалнија акција није спроведена“.
„Сразмерно ономе што је био ризик, све је завршено на најбољи начин", казао је Абазовић Вијестима.
Када је у питању организатор протеста на Цетињу, Абазовић каже да се воде оперативни подаци према више особа, укључујући и ухапшеног саветника председника Мила Ђукановића, бившег директора полиције Веселина Вељовића.
„Учинили смо све да будемо суздржани, а сукоби су почели када је господин Вељовић покушао насилно да пробије кордон полиције и успостави команду, по његовој процени, код одређених службеника Управе полиције. У том моменту је бачен сузавац и дотад полиција није имала никакве жеље и воље да се на било који начин супротставља грађанима“, рекао је Абазовић.
Он се извинио свима који су били на мети сузавца.
„Било какав тероризам и екстремизам, и покушај напада на службена лица, неће бити толерисан“, додао је он.
Абазовић је Вијестима представио и фотографију једног од учесника протеста са молотовљевим коктелом.
Казао је како је „парадоксално и тужно“ да Основно или Специјално државно тужилаштво „нема интервенцију на блокаде у Цетињу“.
Поводом тврдњи председника Србије Александра Вучића да је у једном тренутку током протекле ноћи било планирано да устоличење буде одложено, казао је да Вучић „вероватно може да каже шта се дешава у његовој држави и влади“.
„Ми смо желели да спроводимо закон и успели смо у томе, то је била наша обавеза. Да ли је било различитих сценарија у смислу оперативно-тактичког дјеловања - јесте и то је сасвим нормално“, истакао је
На питање да ли ДФ мисли на њега, министра Секуловића или директора полиције Брђанина када помиње „покушај државног удара“ и да ли је био за одлагање устоличења, Абазовић је казао да је био за спровођење Устава.
„Нисам био на састанку код премијера јер сам био у свом кабинету са менаџментом полиције и министром унутрашњих послова“, рекао је Абазовић.
Потпредседник црногорске Владе каже да није био за одлагање устоличења, већ да је тражио јасне гаранције да се то може спровести на начин на који је то урађено.
Поводом данашње изјаве председника Црне Горе Мила Ђукановића, Абазовић је казао да је данас „упокојен његов криминални карактер“.
„ДПС је, од фактора мира и стабилности, сада и за међународну заједницу постао групација коју, осим што их прати криминални бекграунд, сада прати и екстремизам са елементима тероризма. Зашто кажем елементима тероризма, зато што је приметно да су се одређена лица наоружавала на Цетињу“, казао је Абазовић, додавши да полиција истражује те информације.
„Они су се некако истурили као иницијатори који су највише залагали за сценарио који је требало да има фаталне последице. То је био покушај да се Црна Гора уведе у трајну дестабилизацију и са елементима дисолуције. Ту компоненту свако одговоран, ако постоји у Тужилаштву, не сме да занемари“, рекао је Абазовић.
Веселин Вељовић - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2021
РЕГИОН
Поднета кривична пријава против Ђукановићевог саветника
Дочек патријарха Порфирија у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2021
РЕГИОН
Патријарх Порфирије: Срећан сам али и ужаснут - претила је и снајперска пушка
Долазак патријарха Порфирија на Цетиње - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2021
РЕГИОН
Специјалац испред Цетињског манастира: Поштовање за светињу и у најтежем тренутку /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала