- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Устоличени митрополит Јоаникије поручио: Служићу братском помирењу у Црној Гори

© Tanjug / STRУстоличење митрополита Јоаникија
Устоличење митрополита Јоаникија - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2021
Пратите нас
Митрополит црногорско-приморски Јоаникије поручио је да ће служити братском помирењу у Црној Гори, додајући да ће требати доста времена да се превазиђу поделе.
Након што је устоличен у Цетињском манастиру, митрополит Јоаникије је казао да се на Цетињу могло видети доста подела које су, како каже вештачки изазване.
„Ми смо чинили све да их не буде, али требаће нам доста времена“, навео је он.
Митрополит Јоаникије је указао да различита мишљења неће бити проблем ако има међусобног поштовања.
„Размењујмо не пакост, већ добру вољу. Ако заједнички потражимо добро, мир ће нам бити још ближе“, поручио је Јоаникије.
Уз поштовање начела одвојености цркве и државе, митрополит Јоаникије је рекао да ће увек позивати све политичаре да се у интересу народа договарају и решавају нагомилани проблеми у Црној Гори.
Он је истакао да Митрополија има више него јасан историјски и канонско-правни континуитет, као и да је била и остала један од најјачих стубова у великој одуховљеној грађевини СПЦ кроз целу њену историју.
„Заблистала је светошћу њених архијереја, лепотом њених светиња“, рекао је Јоаникије.
Митрополитску службу, како је навео, почеће обједињавањем народа око престола божијег, како би га нахранио небеским хљебом. У јединству је спасење, истакао је митрополит Јоаникије.
Обраћајући се патријарху српском Порфирију, митрополит Јоаникије је рекао да је патријарх својим доласком показао велику љубав према целом народу Црне Горе.
„Нисам дошао да ми служе, него да служим“, рекао је Јоаникије.
У говору је поменуо претходне црногорске митрополите, са највећим нагласком на вишедеценијског митрополита Амфилохија.

Патријарх Порфирије: Мир је овде потребнији него ишта

Патријарх српски Порфирије је, обраћајући се митрополиту Јоаникију, рекао да је служба митрополита црногорско-приморског узвишена и да је велика част, али и велика одговорност доћи на трон Светог Петра Цетињског.

„Нисмо дошли овде да било шта отмемо и угрозимо или не дај Боже украдемо, дошли смо да обавимо свети чин Вашег устоличења“, рекао је Порфирије.

Он је додао да је „мир овде потребнији него ишта“.
„Ви сте овде да не питате ко је ко и ком народу припада, Ви сте овде да отупљујете оштрице и спајате мостове“, казао је Порфирије.
Митрополит Јоаникије је 56. епископ ове Светосавске епископије, установљене пре 800 година и касније уздигнуте на степен митрополије, а 41. митрополит црногорско-приморски који је устоличен у Цетињском манастиру.
Митрополит црногорско-приморски Јоаникије и патријарх српски Порфирије у цетињском манастиру - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2021
РЕГИОН
Устоличен митрополит Јоаникије: Манастиром одјекивало „Достојан!“/фото, видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала