- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Патријарх и Јоаникије стигли до Цетиња на крилима анђела: Шијаковић одговорио Ђукановићу

© Фото : Уступљено СпутњикуПатријарх Порфирије и митрополит Јоаникије на литургији у цетињском манастиру
Патријарх Порфирије и митрополит Јоаникије на литургији у цетињском манастиру - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2021
Пратите нас
Патријарх српски Порфирије и митрополит Јоаникије су до Цетињског манастира стигли не хеликоптерским десантом, како каже председник Мило Ђукановић, него на крилима, и то на крилима анђела, а до манастира су морали доћи преко Обилића пољане на Цетињу, метафорично описује данашње устоличење митрополита Јоаникија професор Богољуб Шијаковић.
Све поруке које су током устоличења митрополита Јоаникија упутили он и патријарх Порфирије су миротворне. То су благотворне поруке великог духовног искуства и разума и упућене су читавом народу са љубављу и жељом да се страсти смире, а да се људи братски загрле, каже Шијаковић, професор Богословског факултета који се Спутњику јавио из Подгорице.
Устоличење митрополита Јоаникија - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2021
РЕГИОН
Устоличени митрополит Јоаникије поручио: Служићу братском помирењу у Црној Гори
Патријарх је у беседи после устоличења митрополита Јоаникија поручио да је велика је дужност и част доћи на трон св. Петра Цетињског и многих светитеља до данас, а после великог оца блаженопочившег митрополита Амфилохија, те да је Јоаникије овде да отупљује оштрице и спаја мостове, а да је мир потребнији него ишта.
Митрополит Јоаникије је у својој беседи истакао да ће служити братском помирењу у Црној Гори, да су поделе у Црној Гори вештачки изазване, као и да је Црква чинила све да их не буде и да их уклони али да ће јој за то бити потребно доста времена.
Шијаковић оцењује да су поруке које су послали патријарх и митрополит послате на једини могући начин на који црква и може да комуницира. Њихова суштина је да свако може да осећа и репрезентује себе како жели, али и да је дужан да у себи да у себи пробуди поштовање према свима другима.
„И заиста, видим да је сав народ у цркви и око цркве одушевљен тим порукама и да дише истим, заједничким духом“, каже Шијаковић.
„На крилима анђела“
Говорећи о отровном коментару црногорског председника Мила Ђукановића који је долазак патријарха и митрополита Јоаникија упоредио са „хеликоптерским десантом“, Шијаковић напомиње да се ради о апсурдној изјави каквима је Ђукановић, према речима нашег саговорника, склон.
„Право питање би било упућено њему, каква је то држава у којој је један уобичајени црквени обред онемогућен и у коме неко себи даје право да најави да ће на силу и уз проливање крви другога спречити да обави верски обред“, истиче он.
Када би се ствари догађале према Ђукановићевим жељама, радило би се о држави која не поштује елементарна верска права, па према томе ни људска права. То је и била Ђукановићева жеља која је требало да буде верификована Законом о верским слободама, чије је усвајање покренуло лавину протеста и донело Црној Гори политички преокрет, подсећа Шијаковић.
Митрополит црногорско-приморски Јоаникије и патријарх српски Порфирије у цетињском манастиру - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2021
РЕГИОН
Устоличен митрополит Јоаникије: Манастиром одјекивало „Достојан!“/фото, видео/
„С друге стране, то је његова натегнута интерпретација једног изузетног и изванредног догађаја. Њој бих, као контраст, могао да поставим другу интерпретацију, да су Патријарх и митрополит Јоаникије дошли у Цетињски манастир на крилима, и то на крилима анђела, а до манастира су морали доћи преко Обилића пољане на Цетињу“, закључује наш саговорник.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала