https://sputnikportal.rs/20210905/ruski-lekari-upozoravaju-opasno-je-stedeti-na-hrani-1129578817.html
Руски лекари упозоравају: Опасно је штедети на храни
Руски лекари упозоравају: Опасно је штедети на храни
Sputnik Србија
Штедња на храни може довести до проблема са памћењем, повећане вероватноће васкуларних болести и нестабилног психичког стања, саопштили су руски нутриционисти... 05.09.2021, Sputnik Србија
2021-09-05T22:03+0200
2021-09-05T22:03+0200
2021-09-05T22:06+0200
русија
русија
медицина
храна
друштво
руска медицина
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/01/1d/1124500636_0:161:3069:1887_1920x0_80_0_0_6d66261c22eb34e4180fbfbc9c33d3cb.jpg
"Ако једете полуфабрикате, сам постајеш помало пластичан. Јефтина храна, као по правилу, има много угљених хидрата, што нарушава микробну равнотежу црева, ствара проблем са гастроинтестиналним трактом, изазива прекомерну тежину, гојазност, дијабетес или предијабетично стање", додао је Антон Пољаков.
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/01/1d/1124500636_168:0:2899:2048_1920x0_80_0_0_182d7726d5eb2e6266f4ee876203afe2.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
русија, медицина, храна, друштво, руска медицина
русија, медицина, храна, друштво, руска медицина
Руски лекари упозоравају: Опасно је штедети на храни
22:03 05.09.2021 (Освежено: 22:06 05.09.2021) Штедња на храни може довести до проблема са памћењем, повећане вероватноће васкуларних болести и нестабилног психичког стања, саопштили су руски нутриционисти Михаил Гинзбург и Антон Пољаков.
"То доводи до дефицита витамина Д (који настаје када се штеди на храни), губитка калцијума из костију, врло вероватних проблема са памћењем, са мозгом код старијих људи. Смањује се количина омега-3 масних киселина, што повећава могућност настанка васкуларних обољења и прогресивне атеросклерозе. То такође није добро за старије особе", објаснио је Михаил Гинзбург.
"Ако једете полуфабрикате, сам постајеш помало пластичан. Јефтина храна, као по правилу, има много угљених хидрата, што нарушава микробну равнотежу црева, ствара проблем са гастроинтестиналним трактом, изазива прекомерну тежину, гојазност, дијабетес или предијабетично стање", додао је Антон Пољаков.