- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Срамно обраћање Мила Ђукановића - само није рекао зашто је патријарх морао хеликоптером на Цетиње

© AP Photo / Risto BozovicЦрногорски председник Мило Ђукановић
Црногорски председник Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2021
Пратите нас
Председник Црне Горе Мило Ђукановић на сраман начин је прокоментарисао данашње устоличење митрополита Јоаникија, не наводећи прави разлог због којег је чин устоличења тако одржан.
С обзиром да наводи да би „само човек без достојанства себи дозволио да хеликоптерским десантом на црногорску престоницу и под заштитом панцирских ћебади буде уведен у Цетињски манастир“, црногорски председник који је, како медији наводе у међувремену побегао са Цетиња, заборавио да објасни и зашто је патријарх Порфирије уопште на Цетиње морао да дође хеликоптером.
Његово обраћње преносимо у целости:
"Данас смо на Цетињу сведочили великој срамоти СПЦ и Владе Црне Горе, срамоти незапамћеној у дугој историји црногорске државе, и једнако тако у историји укупног православља. Бруталном злоупотребом државних ресурса, прије свега војске и полиције, и потпуно непримереном употребом силе против мирно окупљених грађана у црногорској престоници, Влада Црне Горе је обезбедила насилну интронизацију митрополита Јоаникија, противно вољи огромне већине грађана Цетиња и значајној броја грађана Црне Горе. Само човек без достојанства би себи дозволио да на такав начин хеликоптерским десантом на црногорску престоницу и под заштитом панцирских ћебади буде уведен у Цетињски манастир, и да на тај начин осрамоти трон Св. Петра Цетињског.
Цетиње је још једном било на висини задатка као и много пута у историји Црне Горе. Мирно окупљени грађани Цетиња су на одлучан и одговоран начин штитили част и достојанство свог града и своје државе. О томе најбоље сведочи да без обзира на значајне провокације које су трпели, окупљени грађани себи нијесу дозволили ни једног тренутка да угрозе мир и стабилност престонице и Црне Горе, и да угрозе живот и здравље било ког од окупљених грађана укључујући и припаднике органа безбедности Црне Горе.
Пирова је ово победа Владе која и даље беспризорно служи великодржавним интересима и СПЦ као ударној песници великосрпског национализма против Црне Горе. Прије би се могло казати да је ово крај поштовања којег је СПЦ до сада уживала и у црногорској Пријестоници и у нашој држави. Тако су и звона која су се могла чути након интронизације и која су требала бити звона у част новог митрополита СПЦ на Цетињу, заправо прије била звона упокојења мисији СПЦ и цетињске митрополије у црногорском пријестоном граду", наводи се у обраћању Ђукановића.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала