- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик жестоко одговорио Изетбеговићу и Комшићу: Сарајево је очишћено од Срба, СДА настала у џамији

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2021
Пратите нас
Српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик жестоко је одговорио хрватском члану Председништва Жељку Комшићу и председнику СДА Бакиру Изетбеговићу. Комшићу је поручио дa Сарајево није мултиетнички град јер је етнички очишћено од Срба, а Изетбеговићу да му је „од бабе остала странка основана у џамији“
„Сарајево је етнички очишћено од Срба и то је учинила политика којој је у рату, али ево и у миру припадао и припада Комшић, а која је током рата на подручју града основала више од 100 логора за Србе. Један је радио чак и након потписивања Дејтонског мировног споразума“, истакао је Додик за Срну, преноси РТРС.
Коментаришући изјаву Комшића да је Сарајево „мултиетнички град", Додик је казао да је лицемерно да он као резервни бошњачки члан Председништва у обрачуну са Кристијаном Шмитом користи оне којих у Сарајеву више нема.
„Колико је Сарајево отворено и слободарско говоре бројеви које не може да негира чак ни грађанин Комшић, а бројеви говоре о карактеру и намерама политика које заступају муслимани у БиХ од 1990. до данас“, навео је Додик.
Што се тиче Комшићевих покушаја да себи прибави легитимитет цитирајући пресуде европских судова, Додик је оценио да је то јалов посао, јер Устав познаје српског, хрватског и бошњачког члана Председништва БиХ.
„Није српски, Хрвати кажу није ни хрватски, Жељко Комшић онда може само да буде бошњачки члан, резервни дабоме, јер су Шефика Џаферовића Бошњаци јавно прихватили за свог легитимног представника“, појаснио је српски члан Председништва БиХ.
Додик је изјавио да је Бакир Изетбеговић последња особа на свету која би смела да говори о мешању верских заједница у политички живот ако се зна да му је и партија покојног бабе, коју је наследио, практично настала у џамији, и да се по џамијама регрутовало и регрутује чланство.
Додик је нагласио и да се зна да су Бакиру Изетбеговићу џамије и данас говорнице са којих се шаљу партијске и политичке поруке и да џамија у БиХ одређује победника међу бошњачким политичким телом.
На питање да прокоментарише Изетбеговићу изјаву у којој се окомио на Српску православну цркву, Додик је рекао да квалификовати СПЦ као верску заједницу која производи конфликте израз је отвореног непријатељства према православним хришћанима најпре у БиХ, а онда и шире.
„Ако постоји верска заједница са чије адресе се овде позивало на мир и суживот то је СПЦ, која своју хришћанску мисију проводи на један друштвено пожељан начин, не угрожавајући било кога. У БиХ се најчешће дизала бука због ставова Исламске верске заједнице, а никада ставова СПЦ. Јасно је и на чијој адреси станује нетолеранција“, нагласио је Додик.
Српски члан Председништва БиХ је указао да нападом на СПЦ Изетбеговић наставља и да се додворава бирачима не би ли вратио пољуљано поверење и утицај међу муслиманима, преноси РТРС.
Жељко Комшић - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2021
РЕГИОН
Комшићев план – најгоре и најгрубље кршење Устава БиХ до сада
Дочек патријарха Порфирија у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2021
РЕГИОН
Хаос на Цетињу, величанствен скуп у Подгорици: На реду је устоличење митрополита Јоаникија /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала