Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Главни преговарачи Београда и Приштине 7. и 8. септембра у Бриселу

© Tanjug / Јарослав ПапСрбија Европска унија
Србија Европска унија - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2021
Пратите нас
Портпарол Европске уније Петер Стано изјавио је да ће се следећи састанак главних преговарача у оквиру дијалога Београда и Приштине одржати 7. и 8. септембра у Бриселу.
Стано је то потврдио за агенцију Танјуг и додао да ће два дана тзв. техничких разговора бити посвећена „тренутно отвореним питањима и следећим корацима у дијалогу“.
Главни преговарачи Београда и Приштине, Петар Петковић и Бесник Бислими, требало је да се састану крајем августа, али је због болести представника Приштине та рунда техничких разговора била одложена.
Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак, касније је заказао нови термин разговора за почетак септембра.
У уторак, првог дана разговора у Бриселу, обе делегације би требало да имају билатералне разговоре са Лајчком и ЕУ посредницима.
Другог дана, у среду, планирана је трилатерала Београда, Приштине и ЕУ посредника.
Портпарол ЕУ поновио је да у ЕУ очекују да се сви договори постигнути у оквиру дијалога Београда и Приштине, укључујући и договор о званичним посета, поштују.
Он је то рекао поводом прошлонедељног одбијања Приштине да дозволе улазак директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића на територију КиМ.
„Позивамо стране да кроз дијалог промовишу атмосферу која води помирењу, регионалној стабилности и сарадњи и која је на добробит грађана“, рекао је Стано.
У Бриселу понављају да су се Београда и Приштина договорили о јасним модалитетима спровођења званичних посета и наглашавају да тај споразум не сме бити политизован.
„Посете обе стране се морају спроводити на начин који доприноси процесу нормализације односа и подржава укупан рад у оквиру дијалога Београда и Приштине“, рекао је Стано.
Потписивање споразума у Белој кући - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2021
Годишњица Вашингтонског споразума – огласио се Стејт департмент
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала