- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Нагли скок цена алуминијума после државног удара у Гвинеји

CC0 / / Алуминијум
Алуминијум - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2021
Пратите нас
Цене алуминијума су у понедељак нагло скочиле на ниво који није забележен више од десет година услед страха на тржишту да би државни удар у Гвинеји могао да изазове несташицу боксита, кључне сировине која се користи за производњу алуминијума.
Октобарски фјучерси на алуминијум скочили су чак 3,4 одсто у трговању на Шангајској фјучерс берзи на више од 21.980 јуана (3.406,64 долара) по тони, што је ниво цена који није забележен од 2006. године, пре него што је пао на 21.640 јуана по тони (али и даље је већи за 1,6 одсто). Акције кинеске алуминијумске корпорације су скочиле за десет одсто на хонгконшкој берзи.
Лондонска берза метала забележила је сличан скок, при чему су цене алуминијума порасле за 1,8 одсто и достигле 2.775,50 долара по тони, што је најбољи показатељ од маја 2011. године, пре него што су благо пале на 2.749 долара.
„Прерано је коментарисати утицај на испоруку боксита јер су вести свеже. Али из кретања цена алуминијума на Шангајској фјучерс берзи данас можете видети да су људи забринути“, рекао је трговац из Сингапура Ројтерсу.
Гвинеја је један од највећих светских произвођача боксита са четвртином познатих светских резерви те руде. Алуминијум се широко користи у производњи компоненти за авионе, аутомобила, кухињског прибора, бачви за пиво, лименки, фолија и другим готовим производима средње до високе вредности. Званични подаци о извозу показују да је Гвинеја прошле године широм света испоручила око 82,4 милиона тона боксита.
„Мај стил глобал“ процењује да се чак једна трећина кинеског алуминијума добија из боксита извађеног у Гвинеји. Као кључни глобални производни центар, Кина је и највећи светски потрошач метала.
Русија, трећа по величини нација у свету по производњи алуминијума, после Кине и Индије, такође је погођена пучем у Гвинеји, при чему је руски алуминијумски гигант Русал, у власништву милијардера Олега Дерипаске, у понедељак у Москви забележио скок цене акција од 2,5 одсто.
У објави на Телеграму, Дерипаска је изразио изненађење вешћу о државном удару у Гвинеји, сугеришући да би „ситуација могла озбиљно уздрмати тржиште алуминијума“.
Василиј Суков, аналитичар московске инвестиционе фирме „Велес капитал“, рекао је за Спутњик да би пуч у Гвинеји могао изазвати привремени шпекулативни скок цена алуминијума и Русала, али да би цене на средњи рок требало да се стабилизују. Суков је нагласио да је Гвинеја стратешки важна за Русал, јер из те земље стиже више од половине боксита ког користи за производњу алуминијума.
„Верујемо да је мали пад извоза боксита из Гвинеје мало вероватан, јер су власти земље (обе, и старе и нове) заинтересоване за приход од извоза. Русал ће моћи да надокнади пад количине боксита употребом имовине у другим земље у случају краткорочних прекида снабдевања у Гвинеји, док ће раст светских цена алуминијума ићи на руку компанији“, објаснио је аналитичар.
Заједно са Русијом, рударски капитал у Гвинеји има и англо-аустралијски мултинационални рударски гигант Рио Тинто груп и „Англо голд ашанти лтд“, рудник злата из Јужне Африке. Кинеска улагања у ту земљу укључују и пројекте везане за рударство и инфраструктуру пројекта „један појас, један пут“.
Група војних официра који се називају „Националним одбором за развој“ преузела је власт у земљи у недељу и привела председника Алфу Кондеа и прогласила 18 месеци војне управе, преноси Спутњик интернешнал.
Полиција у Гвинеји  - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2021
СВЕТ
Државни удар у Гвинеји, ухапшен председник
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала