- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пуштен у рад први руски сателит за праћење климе на Арктику

© Фото : Пресс-служба Роскосмоса / Уђи у базу фотографијаСтарт ракете-носача "Сојуз 2.1б" са космичким апаратом "Арктика М"
Старт ракете-носача Сојуз 2.1б са космичким апаратом Арктика М - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2021
Пратите нас
Летачка испитивања првог руског сателита за праћење арктичке климе „Арктика М“ успешно су завршена. Стручна комисија донела је одлуку о пуштању уређаја у рад, објављено је на сајту руске свемирске агенције „Роскосмос“.
„Државна комисија је размотрила резултате летачких испитивања. Одлучено је да се испитивања заврше. Препоручено је да се систем ‘Арктика М’ са свемирском летелицом ‘Арктика М’ број 1 пусти у рад“, наводи се у саопштењу државне корпорације.
Сателит „Арктика М“ лансиран је у фебруару 2021. Процењено је да је његов рок трајања седам година. Функционалност летелице укључује решавање задатака оперативне метеорологије, хидрологије, агрометеорологије, као и праћење климе и животне средине на Арктику.
Руска свемирска орбитална група која ће бити ангажована на праћењу климе и животне средине, биће представљена са два сателита која ће смењивати један другог. Претпоставља се да ће уз помоћ два уређаја стручњаци моћи да обезбеде непрекидни даноноћни надзор северне територије Русије и читавог арктичког региона планете.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала