- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Сирија: Више од 400 милитаната предало оружје

© Фото : Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографијаЗаједничка патрола Русије и Турске у Сирији
Заједничка патрола Русије и Турске у Сирији - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2021
Пратите нас
Група од 430 милитаната положила је оружје у провинцији Дера на југу Сирије и сложила се са условима владе за помирење, изјавио је за Спутњик извор у сиријским безбедносним снагама.
Он је прецизирао да је 430 милитаната и 24 војника предало 105 комада оружја.
Милитанти су почели да пристижу у центар за помирење од 10 часова – управо до тог времена су сиријске власти понудиле наоружаним бандама да прихвате услове помирења. У супротном, сиријска војска задржала је право да настави војну операцију.
Раније су сиријске власти и милитанти у Дери постигли споразум који подразумева, између осталог, могућност „рехабилитације“ статуса милитаната. Милитанти морају да предају оружје, војска ће успоставити контролне пунктове у девет округа Дера-Балада (централни део града Дера) за контролу ситуације и потраге за оружјем. Милитанти који не пристану да положе оружје дужни су да напусте Деру, након формирања спискова ће им бити обезбеђени аутобуси.
Прошле недеље су илегалне оружане формације у Дери прекршиле споразум, наводећи да не намеравају да се придржавају његових услова. Несугласице су се појавиле првенствено због одбијања банци да предају своје тешко наоружање, а вође милитаната објавиле су прекид споразума након што су им власти обезбедиле 40 аутобуса за одлазак на север Сирије или у Јордан. Пре тога је 293 милитаната успело да положи оружје и почне да регулише свој друштвени статус.
Договор је поново постигнут у недељу уз посредовање руске стране.
Прочитајте још:
Велика операција сиријске војске у граду Дера /видео/
Терористи испалили 25 ракета на сиријско село: Погинуло дете, рањено девет цивила
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала