Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Стране силе ратују са талибанима против народа: Покрет отпора позива Авганистанце на побуну

© AFP 2023 / Ahmad Sahel ArmanАвганистански покрет отпора током обуке у области Абдулах Хил округа Дара у покрајини Панџшер
Авганистански покрет отпора током обуке у области Абдулах Хил округа Дара у покрајини Панџшер  - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2021
Пратите нас
Недавни сукоби у провинцији Панџшер показали су да „стране силе“ ратују заједно са покретом „Талибан“ (терористичка организација забрањена у Русији) против авганистанског народа, изјавио је лидер отпора у Панџшeру Ахмад Масуд.
„Напади су показали да су стране силе одавно са талибанима и да су све чешће против народа Авганистана“, рекао је Масуд.
Он се обратио авганистанском народу и позвао све грађане земље да се побуне против талибана.
„Где год да се налазите, било у иностранству или у земљи, позивамо вас да покренете општу побуну у циљу ослобођења и прослављања наше домовине. Нека свако устане, како год може“, рекао је Масуд у видео-обраћању који је објавио.

Борићемо се до краја

Након општепознатих догађаја, Авганистан би могао да се нађе у политичкој и економској изолацији на међународној сцени, упозорио је.
У исто време, лидер отпора додао је да су милитанти „Талибана“ убили неке чланове његове породице, упркос молбама.
Међутим, истакао је да ће се покрет отпора борити до краја - до ослобођења Авганистана.
„Фронт отпора ће наставити до краја, до последњег тренутка, до ослобођења Авганистана и победе његовог народа“, изјавио је Масул.
Почетком августа талибани су појачали офанзиву против владиних снага у Авганистану. Талибани су 15. августа ушли у главни град и преузели контролу над председничком палатом, а 16. августа су објавили да је рат у Авганистану завршен и да ће државно уређење бити одређено у блиској будућности.
Једина покрајина која до јутрос званично није била под њиховом контролом је Панџшер североисточно од Кабула. Представник „Талибана“ Забиула Муџахид саопштио је јутрос да је провинција у потпуности прешла под контролу талибана, што је Покрет отпора у Панџшеру демантовао.
Припадник Талибана у Авганистану  - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2021
Криза у Авганистану
Талибани прогласили крај рата у Авганистану
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала