- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Америчка компанија улаже хиљаде милијарди долара у Кину, Сорош тврди – трагична грешка

© AP Photo / Manuel Balce CenetaЏорџ Сорош
Џорџ Сорош - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2021
Пратите нас
Милијардер Џорџ Сорош оценио је намеру компаније „Блек рок“ да инвестира у Кину „трагичном грешком“ која ће довести до губитка новца клијената.
„Улагање милијарди долара у Кину је трагична грешка. Вероватно ће клијенти 'Блек рока' изгубити новац и, што је још важније, нанети штету националној безбедности САД и других демократија“, оценио је Сорош у чланку објављеном у „Вол стрит џурналу“.
Сорош тврди да су САД и Кина „у борби на живот и смрт између два система управљања– репресивног и демократског“ и позива амерички Конгрес да донесе законе који би Комисији за хартије од вредности омогућили да ограничи проток средстава у Кину.
Сорош се огласио након што је америчке корпорације за управљање инвестицијама „Блек рок“, највећи инвестициона корпорација на свету, у августу најавила велику иницијативу усмерену на упумпавање новца у Кину, користећи тржиште малопродајних фондова од 3,6 билиона ( 3,6 хиљада милијарди) долара.
Према „Блек року“, Кину више не треба сматрати „тржиштем у настајању“, већ би је требало „све више представљати“ у инвестиционим портфолијима. Инвестициони институт „Блек рок“ препоручио је инвеститорима да утроструче своја издвајања за Кину, док је председник корпорације Лери Финк рекао да „кинеско тржиште представља значајну прилику за помоћ у постизању дугорочних циљева инвеститора у Кини и на међународном нивоу“.
Међутим Сорош се не слаже са инвестиционим ентузијазмом компаније „Блек рок“ о Кини и наводи да је компанија повукла јасну разлику између државних предузећа и приватних компанија, што је „линија која је далеко од реалности“.
Милијардер је раније објавио чланак у „Фајненшал тајмсу“ у коме је критиковао кинеског председника Си Ђинпинга наводећи да „не разуме како тржишта функционишу“.
„Кинеске финансијске власти су се потрудиле да увере стране инвеститоре и тржишта да су одговорили снажним растом. Али то је обмана. Си сматра све кинеске компаније инструментима једнопартијске државе. Улагачи који послују у Кини буде се разочарани“, написао Сорош.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала