- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Патке могу да имитирају људски говор /аудио/

CC BY 2.0 / Mike Prince / Аустралијска мошусна патка
Аустралијска мошусна патка - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2021
Пратите нас
Аустралијске мошусне патке могу имитирати људски говор, наводи се у новој студији аустралијског научника др Питера Фулагара и његовог колеге са холандског универзитета Леиден професора Карела тен Катеа.
Према студији објављеној у часопису „Философикал трансекшнс оф д Ројал сосајети Б“, забележено је како једна патка имитира реченицу „ти проклета будало“ – или, како друго дешифровање сугерише, „ти крвава храно“. Ово је први случај да је патка која „говори“ документовано имитирала људски говор.

„Вокално учење је ретка и посебна особина и то ову патку чини посебном. Кад сам први пут чуо ове приче, помислио сам: 'Ох, ово мора да је заиста добра шала', али те приче заправо долазе од угледних научника и чувара птица, а извјештаји су врло поуздани“, рекао је Карел тен Кате за „Њу сајентист“.

Патке акумулирају звукове које чују око себе од најраније доби. Трбосек (име патке која „говори“) снимљен је како опонаша фразу коју је чуо од бившег чувара.
Према истраживачима, постоје још најмање две патке са сличним вештинама, иако још нема снимака који би то доказали. Тен Кате је сугерисао да се таленат за имитацију звукова можда независно развио у неколико група птица.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала