- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Турска поручује Вашингтону: Куповина руских С-400 је завршен посао

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаПротивавионски ракетни систем "Панцир С"
Противавионски ракетни систем Панцир С - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2021
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе би требало да прихвате да је куповина С-400 од Русије завршен посао, изјавио је министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу за телевизију „НТВ“.
„Председник (САД Џозеф) Бајден је у току – када се тај проблем појавио он је био потпредседник и зна да смо заиста морали да набавимо системе ПВО и многе друге врсте наоружања. Желели смо да све то набавимо од САД и НАТО савезника, али нам нису продали. Договорили смо се са Русијом и САД морају да прихвате да је тај посао завршен“, рекао је Чавушоглу.
Како је додао, док не почне да производи своје противавионске ракетне системе, Турска је приморана да их набавља из иностранства.
„Рекли смо партнерима да можемо да купимо и америчке системе, ако нам их САД продају. Проблеме не треба решавати наметањем свог мишљења, него дијалогом. Изнели смо им наше предлоге, али их они нису прихватили. Ми развијамо нашу војну индустрију. Иако још нисмо спремни да производимо противавионске ракетне системе, идемо напред“, поручио је турски министар.
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган потврдио је да Анкара планира куповину другог комплета С-400, док је генерални директор „Рособоронекспорта“ Александар Михејев рекао да би нови уговор са Турском о испоруци система С-400 могао да буде потписан у најскорије време.
Испоруке најновијих руских ПВО система С-400, који су изазвали кризу у односима Турске са Сједињеним Америчким Државама, почеле су средином јула 2019. године.
Вашингтон је захтевао од Турске да одустане од договора и заузврат купи америчке системе „Патриот“, претећи да ће одложити или чак отказати продају најновијих ловаца Ф-35 Турској.
Поред тога је саопштено и да ће Америка увести и санкције у складу са „ЦААТСА“ (закон „О супротстављању америчким противницима санкцијама“). Анкара је одбила захтев и наставила преговоре о испоруци додатне серије С-400.
Стратегические учения Кавказ-2020 - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2020
Турска и САД формирале заједничку групу за решавање проблема око С-400
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала