- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Ситуација у Црној Гори мора се решити уз поштовање права СПЦ

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије и кула Кремља
Зграда Министарства спољних послова Русије и кула Кремља - Sputnik Србија, 1920, 07.09.2021
Пратите нас
У светлу догађаја у Црној Гори, где су током викенда избили сукоби противника устоличења митрополита Српске православне цркве и полиције, Русија сматра да је важно да се ситуација реши уз поштовање канонских права СПЦ и њених верника, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
„За дубоко жаљење су покушаји одређених кругова у Црној Гори да искористе црквене теме за подстицање непријатељства и унутрашње политичке обрачуне. Политика вештачког стварања хаоса, разједињавање грађана из било ког разлога већ је неко време је препознатљив знак оних снага које не желе да се помире са поразом на прошлогодишњим изборима групе црногорског председника (Мила) Ђукановића, тражећи освету зарад сопствених себичних интереса. Као резултат тога, поново су доведени у питање мир и безбедност у земљи“, наводи се у саопштењу Захарове на сајту Министарства спољних послова.
Она је напоменула да Москва у потпуности подржава изјаве патријарха српског Порфирија и митрополита Јоаникија, усмерене на смањење напетости.
„Уверени смо у потребу решавања настале ситуације у оквирима устава и важећег законодавства, уз строго поштовање легитимних канонских права Српске православне цркве и њених верника, који чине огромну већину становништва Црне Горе“, додала је Захарова.
На Цетињу у Црној Гори је у суботу и недељу дошло до сукоба противника устоличења митрополита СПЦ и полиције. Потпредседник владе Црне Горе Дритан Абазовић објавио је снимак на којем саветник председника за безбедност и бивши директор полиције Веселин Вељовић учествује у свађи и сукобима са припадницима полиције, а касније је и приведен због сумње да је напао службено лице на дужности. Црногорски премијер Здравко Кривокапић за насилне протесте је окривио Демократску партију социјалиста председника Мила Ђукановића.
Црногорски премијер Здравко Кривокапић назвао је напад на полицију покушајем терористичког напада. Према његовим речима, организатори напада су руководство Демократске партије социјалиста Ђукановића у сарадњи са организованим криминалним групама.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала