- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Увредљив речник“: Национални архив САД ставио ознаке упозорење на Декларацију независности и Устав

© AP Photo / Jacquelyn MartinВојници на згради Пентагона и застава Америка
Војници на згради Пентагона и застава Америка - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2021
Пратите нас
Код сваког документа који погледају на Националном архиву САД посетиоци могу видети да ли садржи „увредљив речник“, а као проблематични документи означени су и Декларација независности и амерички Устав.
Ознаке „упозорење о увредљивом језику“ могу се видети на страницама скениране верзије Декларације независности и Устава САД, као и на кључних првих 10 амандмана, познатих као Повеља о правима.
Како преноси РТ, није познато колико дуго те ознаке већ стоје на тим документима.
Ознаке је најпре приметила републиканска конгресменка Лорен Беберт из Колорада, која је ту информацију поделила на Твитеру, а многи су затим критиковали потез као још један уступак острашћеним неолибералима.
Кен Кучинели, бивши заменик секретара за Националну безбедност у Трамповој администрацији такође није могао да сакрије свој бес.
„Шта смо то постали? Сада Национална архива ставља упозорење о увредљивом језику на Устав. Да ли се шалите са мном“, упитао је Кучинели.
Национални архив ставља поменуте ознаке на „потенцијално штетан садржај“ који може да садржи „расистичке, сексистичке, мизогине и ксенофобичне ставове и мишљења“ или да на други начин дискриминише и изопштава на основу сексуалности, пола, религије и других критеријума.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала