Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дрецун: Од САД зависи следећи потез Приштине

© AP Photo / Visar KryeziuПриштина, заставе тзв. Косова и САД
Приштина, заставе тзв. Косова и САД - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2021
Пратите нас
Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун рекао је да од исхода техничког дијалога у Бриселу, који се води и данас, зависи да ли ће ускоро бити организован трећи састанак на врху. Он је додао да од става САД о мораторијуму везаним за статусно питање зависи да ли ће Приштина поново покренути лобирање за улазак у међународне организације.
Разговори који се од јуче воде у Бриселу припремни су за трећи сусрет на врху, али од њихових резултата зависи да ли ће бити тог састанка, јер ако се не направи напредак, бар око једног питања несврсисходно би било заказати такав састанак, рекао је Дрецун за ТВ Пинк и нагласио да би то био претерани ризик за дијалог.
Важно је, како каже, да се види да ли је направљен помак по питању несталих, слободе кретања, правосуђа, Заједнице српских општина, али и однос Приштине према Вашингтонском споразуму.
Подсетио је да је Стејт департмент, поводом годишњице потписивања тог документа у Белој кући, рекао да охрабрује обе стране да наставе да спроводе споразум, са акцентом на мораторијум везан за статусно питање.
Дрецун је нагласио да је ту важно што су САД оцениле да би кршење мораторијума утицало на решавање техничких питања.
О могућности да Приштина поново покрене лобирање за улазак у Савет Европе, Интерпол или Унеско, Дрецун каже да тзв. Косово не испуњава услове да буде чланица СЕ, и да немају ни довољно стандарда за поштовање људских права.
Према његовим речима, из тог угла гледано не би требало да се деси да уђу у СЕ. Али, како додаје, имајући на уму да политичке одлуке затварају очи пред чињеницама, могуће је да се деси нешто што не бисмо желели.
Дрецун је изразио уверење да је по питању чланства Приштине у Унеску или Интерполу однос снага остао исти и да немају шансу.
Све зависи од САД и тога ако иза Приштине стану моћне државе попут њих, Немачке или Турске, рекао је Дрецун.
"Ако САД буду инсистирале на мораторијуму, не верујем да ће Приштина направити салто мортале и кренути у нешто што је унапред изгубљена битка", рекао је Дрецун, а пренео Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала