- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Мађарска и Србија обнављају и бране централну Европу“

© Tanjug / SLOBODAN MILJEVICАна Брнабић и Виктор Орбан
Ана Брнабић и Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2021
Пратите нас
Премијер Мађарске Виктор Орбан поручио је данас да је Мађарска у потпуности привржена европским интеграцијама Србије, јер док Србија не постане део безбедносне структуре и архитектурте ЕУ, није могуће гарантовати безбедност целог континента.
Орбан је, у обраћању на заједничкој прес конференцији са премијерком Србије Аном Брнабић, после седнице две владе у Будимпешти, указао да дешвања у Авганистану наслућују велики талас миграција, што Србију и Мађарску може да доведе у тешку ситуацију.
"Много сам размишљао о томе како бих могао сажето да пренесем о чему се разговарало на састанку, и мислим да је најбоље да кажем да су се две земље сагласиле да обнове централну Европу. Тренутно, није довољно само да обновимо централну Европу, него морамо и да је заштитимо, да гарантујемо безбедност централне Европе", рекао је Орбан.
Указујући на потенцијални проблем великог таласа миграната друмским путем, након дешавања у Авганистану, Орбан је рекао да у обе земље постоје цивилне организације које подржвају миграцију, што је, каже, потпуно у супротности са безбедносним интересима две земље.
Орбан рекао и да Мађарска зна шта јој је чинити по питању новог миграционог таласа, а то је да заједно са Србијом нађе што јужнију линију где тај талас може да се заустави.
Он је казао да не може да искључи да ће се талас миграција појачати, а и да ситуација у Авганистану указује на реалну опасност.
Орбан је поручио да је Мађарска у потпуности привржена европским интеграцијама Србије, јер сматра да без Србије као дела безбедносне структуре и архитектурте ЕУ, није могуће гарантовати безбедност целог континента.
"За нас је јасно да мигранти не желе да живе ни у Србији, ни у Мађарској, већ желе у западноевропске земље. То значи да, ако станемо на пут миргацијама, ми бранимо и западноевропске земље, Аустрију, Немачку. То је задатак који нам је историја одредила, не први пут, да одбранимо Европу. Верујем да заједничким снагама, Србија и Мађарска могу то да ураде", рекао је Орбан.

Мађарска најпоузданији партнер Србије на путу ка ЕУ

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је Мађарска најпоузданији партнер Србије на европском путу и да јој у сваком тренутку пружа стручну, техничку, развојну и сваку другу врсту помоћи како би се Србија што боље припремила и спровела све што је неопходно.
Она је на конференцији за новинаре у Будимпешти након потписивања Споразума о срдачним односима и стратешком партнерству две земље рекла да је у том смислу најбоља сарадња са Министарством за европске интеграције на чијем је челу Јадранка Јоксимовић и истакла да је та комуникација свакодневна и значајна за сваки пројекат.
"Са друге стране је политичка подршка. Мађарска сваки пут недвосмислено на свим форумима које организују у Бриселу или другде каже да Србија треба што пре да постане члан ЕУ и при том без засдршке даје зелена светла за отварање поглавља, тј кластера за које смо спремни и тиме гура Србију ка ЕУ", рекла је Брнабић.
Она је оценила да није могуће било шта додатно урадити, као и да је ниво односа са мађарском на највишем могућем нивоу.
"Што се тиче економске сарадње, захвална сам што има све више мађарских инвестиција како у Војводини тако и широм Србије - Ариљу, Лесковцу, а верујем да ће их ускоро бити и више. Све то захваљујући фонду за инвестиције који промоивише како да фирме диођу у Србију", рекла је Брнабић.

Нови талас миграната - заједничка политика и координација

Премијерка Србије прокоментарисала је и нови талас миграната.
Он је рекла да уколико, због ситауције у Авганистану или других разлога, до њега дође да је најважније да постоји заједничка европска политика односно контролисан прилив миграната, као и да се тим људима помаже у њиховим земљама
Брнабићева је одговарајући на питање новинара о могућности новог таласа миграната који би ишли преко Србије и Мађарске рекла да је Србија у специфичном положају, јер није чланица ЕУ, а на транзитном је путу, па мигранти долазе у нашу земљу из земаља ЕУ и иду опет у земље ЕУ.
"Србија још од 2015. говори по том питању мора да постоји заједничка европска политика. Не можете имати одрживу политику ако се не узима у обзир читав европски континет. Ако имамо нови талас миграната, ми очекујемо такву заједничку европску политику", истакла је премијерка.
Каже да се са Мађарском већ разговара шта би могли заједно да урадимо и да то буде координирано.
"Можемо да урадимо две ствари, ако већ долази до прилива миграната, то треба да буде контролисани прилив миграната и да тачно знамо колико њих долази и ко су они. Та контрола се онда успоставља на првим границама, у Грчкој или Италији, што контролише Фронтекс, да постоје контролисани коридори до земаља које желе да приме мигранте. Друга ствар о којој Орбан пуно прича, а што је и мала Србија чула и то ради, јесте да се помаже тим људима у њиховим земљама. Србија је последњих недеља донирала вакцине угроженој популацији у афричким земљама, донира храну и друго", навела је Брнабићева.
Како је рекла, идеја је да се покуша решавање проблема у земљама одакле су ти људи, како не би морали да напуштају своју земљу.
Виктор Орбан на Бледу - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2021
РЕГИОН
Орбан са Бледа послао јаку поруку: Србија потребнија нама, него ми њој
Седам тачака Виктора Орбана /видео/
Избеглице, Авганистан - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2021
Мађарска неће неограничен број миграната из Авганистана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала