- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

На месту где ће се дочекивати потенцијални непријатељ: Отворене велике војне вежбе земаља ОДКБ

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаВојне вежбе "Рубеж 2021" у Киргизији
Војне вежбе Рубеж 2021 у Киргизији - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2021
Пратите нас
Велике војне вежбе земаља-чланица Организације договора за колективну безбедност (ОДКБ) - „Рубеж 2021“ почеле су на полигону „Еделвајс“ у Киргизији. Тамо је одржана церемонија отварања маневара на којој су развијене заставе и интониране химне земаља-учесница, преноси телевизија „Звезда“.
На стратешки важним војним вежбама Русију представљају војници моторизоване бригаде Централног војног округа из Туве, као и припадници здружене руске војне базе Кант.
У вежбама „Рубеж 2021“ учествује више од 1.000 људи, укључујући војнике Киргизије, Русије, Казахстана и Таџикистана, као и 150 јединица технике, међу којом су тенкови, оклопна возила, борбена возила пешадије, оклопна возила „Тигар“, као и ловци и јуришна авијација.
Планирано је да се 9. септембра одржи активна фаза маневара, током које ће се решавати кључни задаци, повезани са уништавањем условног противника. Главни циљ маневара је увежбавање одбијања агресије незаконитих оружаних формација.
Према мишљењу стручњака, „Рубеж 2021“ има велики војно-политички значај, посебно у контексту ситуације у Авганистану, преноси телевизија РТ.
У разговору са „РТ“, војни експерт Дмитриј Корњев истиче да „Рубеж 2021“, упоредо са другим војним вежбама у Централној Азији у оквиру ОДКБ, омогућава да се побољша сарадња војника из Русије, Казахстана, Киргизије и Таџикистана.
Такође, како констатује,ове војне вежбе су демонстрација политичког јединства „у случају претње или агресије“ из Авганистана.

„Данас је, више него никад, потребно бити спреман на то да авганистански сукоб може изаћи ван граница те земље. Сасвим је логично да се сада одрже војне вежбе на терену где ће, хипотетички, морати да се дочека непријатељ“, сматра Корњев.

Према речима члана Академије војних наука Русије Андреја Кошкина, све чланица ОДКБ су забринуте тиме како ће се развијати ситуација у Авганистану – да ли може доћи до „отвореног напада“ или инфилтрације милитаната планинским путевима. Све те претње, додаје Кошкин, део су сценарија војних вежби „Рубеж 2021“.
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2021
Криза у Авганистану
Шојгу: Постоји ризик да терористи из Авганистана пређу у земље ОДКБ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала