Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Овакав споразум Србија нема ни са ким у ЕУ: Шта нам доноси стратешко партнерство с Мађарском

© Tanjug / Kancelarija za saradnju s medijimaПремијер Мађарске Виктор Орбан и премијерка Србије Ана Брнабић
Премијер Мађарске Виктор Орбан и премијерка Србије Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2021
Пратите нас
Споразум о стратешком партнерству Мађарске и Србије могaо би осим економског, инфраструктурног и другог просперитета двеју држава да резултира још бољом сарадњом двеју земаља по низу питања, а није искључено ни да ће у неком моменту Мађарска размислити о преиспитивању признања тзв. Косова, сматра историчар Саша Адамовић.
Премијер Мађарске и Србије Виктор Орбан и Ана Брнабић потписали су у Будимпешти Споразум о стратешком партнерству двеју земаља, што је, по оцени професора Адамовићa, изузетно достигнуће и Србије и Мађарске.

Овакав споразум Србија нема ни са ким у ЕУ

„Показало се на великом броју примера да Србија и Мађарска последњих година изузетно добро сарађују на многим пољима и да овакав споразум заправо служи само даљем продубљивању веома, веома добрих односа“, каже др Адамовић за Спутњик.
Он подсећа да је Виктор Орбан, премијер Мађарске, недавно на једном форуму изрекао реченицу коју треба добро да запамтимо: „Европској унији више треба Србија, него што Србији треба ЕУ.“

„Очито је да је Мађарска држава која од свих других чланица ЕУ највише жели сарадњу са Србијом, али такође би волела да се пут Србије ка ЕУ убрза, додаје Адамовић.

Орбан боде очи Бриселу

Он напомиње да Мађарска због политике коју води премијер Виктор Орбан, која је суверенистичка и заснива се на традиционалним европским и хришћанским вредностима, и те како боде очи Бриселу и свим глобалистичким снагама које умногоме још одређују судбину ЕУ.
„У том смислу им политика мађарског премијера смета и то му стављају до знања претећи Мађарској казнама. Међутим, Орбан је спреман да, како би заштитио националне интересе Мађарске, истрпи те притиске јер процењује да је Мађарска довољно јака да се тим притисцима супротстави и да на многим пољима покаже могућност афирмације неких других идеја. А Орбан осим што гаји одличне односе са Србијом, жели да унапређује и сарадњу са Русијом“, напомиње Адамовић.
Таква политика, додаје саговорник Спутњика, не може да се допада Бриселу, али Орбан сматра да је његов посао пре свега заштита државних и националних интереса Мађарске, а све ове године сведоци смо да он управо и ради на томе, почев од мигрантске политике па надаље.

„Јасно је да Брисел својом политиком покушава да изолује премијера Орбана, када је реч о мигрантској политици, јер се Бриселу не би допало да и неке друге државе крену тим путем. А видели смо да Орбана по овом питању у стопу прате и Чешка, Словачка, Пољска, а очито је да бриселском естаблишменту то није прихватљиво, објашњава Адамовић.

Могуће и преиспитивање косовске независности?

Адамовић каже да одређене бриселске структуре желе да виде Мађарску без Орбана и то се видело, како каже, на примеру локалних избора, када је Брисел покушао да уједини мађарску опозицију како би утицали на унутрашњу политику Мађарске.
Битна ставка у односу Србије и Мађарске, која је иначе признала самопроглашено Косово, јесте, по мишљењу Адамовића, што би после овог споразума у томе могло доћи до извесне промене.

„У овом тренутку мораћемо још неко време да сачекамо док можда још не сазри свест да је нужно преиспитивати политику признања независног Косова. Мислим да сама Мађарска није далеко од момента када би ту политику могла да почне да преиспитује. Али то ћемо још видети, можда у веома блиској будућности. Оно што је најважније, јесте да чак и ако неко време то стање остане, оно ће захваљујући стратешком партнерству са Србијом, као што је то случај и са неким другим државама у свету, бити само формално, а не суштинско и углавном је ’мртво слово на папиру‘“, сматра Адамовић.

Српска заједница у Мађарској задовољна

Посланик српског клуба у мађарском парламенту Љубомир Алексов истиче да је све што се дешава у последњих неколико година у односима Србије и Мађарске корисно и добро и за припаднике националних мањина, али и за целу Мађарску.
„Сваки корак ка међусобном приближавању је добар за све нас, а поготово што смо чули да Мађарска и Србија на економском пољу, на робној размени и међусобној трговини напредују и од тог развитка сви имамо користи“, каже Алексов.
То се, како наводи, одражава и на политички ниво, јер српска заједница у Мађарској никада није имала бољи положај, што верује да је случај и са мађарском заједницом у Србији.

„А сваки корак јача ту ситуацију. Са споразумом све то јача јер Мађарска и Србија и у политичком смислу сарађују, а то значи да се та сарадња наставља и на дипломатском пољу у европским интеграцијама, каже за Спутњик Алексов.

Документе о стратешкој сарадњи Србија има потписане са Италијом и Француском, што се тиче ЕУ, док споразуме о стратешком партнерству има са Азербејџаном, Уједињеним Арапским Емиратима, Русијом и Кином.
Премијер Мађарске Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2021
СРБИЈА
Савезници за суверенисте: Зашто „непослушни” желе чланство Србије у ЕУ
Александар Вучић и Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2021
Мађарска јача позиције, црпи додатну снагу из регионалне сарадње
Ана Брнабић и Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2021
РЕГИОН
„Мађарска и Србија обнављају и бране централну Европу“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала