Писац, хуманиста и патриота, Лаза Лазаревић остао је упамћен и као „сиротињска мајка“

© Фото : CC0Лаза Лазаревић
Лаза Лазаревић - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2021
Пратите нас
Изложба „Лаза Лазаревић – српски културни херој“ посвећена животу и делу нашег знаменитог писца и лекара отворена је у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ поводом 170 година од рођења и 130 година од смрти овог великана.
На укупно 30 панела приказани су несвакидашња биографија, блистав књижевни домет и задивљујући допринос у медицини и науци овог јединственог човека који је потомству оставио не само врхунска достигнућа у више различитих области него и светао пример беспрекорног животног пута хуманисте, патриоте и добротвора.
„Повод за организовање изложбе јесте годишњица рођења и смрти Лазе Лазаревића које се обележавају ове године. Лаза је био невероватна личност и оставио је велики допринос у медицини. Он се у књижевности одржао до данашњег дана као пријемчив писац високе уметничке вредности, као творац психолошке приповетке и један од главних представника српског реализма. На два фронта дао је невероватне резултате, а имао је, уз све то, и фасцинантну биографију“, каже за Спутњик Вука Јеремић, која је уз Драгану Михаиловић ауторка ове изложбе.
Од збирке приповедака Лазе Лазаревића, публикација које тумаче његово књижевно стваралаштво до Лазаревићевих списа о дијагнозама различитих болести и описа тока лечења, сви експонати на изложби показују колико је значајан траг овај научник и хуманиста оставио у развоју српске медицине.

Сиротињи носио лекове о свом трошку

„Лаза Лазаревић је завршио права, а потом и медицину. Напустио је студије за које је добио стипендију у Белину да би се придружио српској војсци у српско-турском рату. Дакле, Лаза Лазаревић се вратио из иностранства да би себе ставио на располагање породици и отаџбини. Сама чињеница да су га звали „сиротињска мајка“ јер је сиротињи носио лекове о свом трошку говори о профилу тог човека, због чега је сврстан у веома важне фигуре и медицине, и књижевности, и историје Србије и уписао се међу српске културне хероје“, истиче коауторка изложбе.
© Фото : Архива Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“ Изложба "Лаза Лазаревић - српски културни херој"
Изложба Лаза Лазаревић - српски културни херој - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2021
Изложба „Лаза Лазаревић – српски културни херој“ Вуке Јеремић и Драгане Михаиловић коју данас отварају др Душан Иванић, редовни професор Филолошког факултета у Београду и мр Гордана Лазаревић, сарадница Секције за историју медицине Српског лекарског друштва и библиотекарка саветница у Универзитетској библиотеци трајаће наредне две седмице.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала