Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Познати руски ратни репортер: Америка починила „историјску издају“ у Авганистану

CC BY 2.0 / The U.S. Army / Returning to baseВојници тима Забул враћају се у базу након патроле у авганистанском граду Калат
Војници тима Забул враћају се у базу након патроле у авганистанском граду Калат - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2021
Пратите нас
Америчко руководство је починило „издају историјских размера“ према својим авганистанским савезницима, изјавио је водећи ратни репортер руске телевизије „Русија 24“ из Авганистана Евгеније Подубни.
Према његовим речима, Сједињене Америчке Државе су „напустиле људе који су били најоданији савезници НАТО-а“.
"То су људи који су се раме уз раме, верујући у оно што им говоре белци који су дошли у Авганистан, ратовали са њима",појаснио је Подубни.

Како је истакао, „Американци су урадили и то да нове авганистанске власти добију информације шта су радили ти људи у Авганистану, с ким су сарађивали“. Авганистанцима који су сарађивали са САД сада прети прогон од стране покрета „Талибан“ (организација забрањена у Русији) који је дошао на власт у исламској републици.

„Јасно је да је покрет 'Талибан' формирао нови састав владе, не осврћући се на европски свет . Формирао је владу са позиције победника над Америком у 20. годишњем рату“, рекао је репортер.
Према његовом мишљењу, било би наивно да се верује да ће талибани формирати инклузивну владу. Њихова влада узима у обзир само интересе утицајних фракција „Талибана“.
„Сада се испоставило да је у једној држави прва петорка министара, да су руководиоци владе – људи које цео свет тражи због тероризма. Штавише, на списковима УН-а ти људи су означени као непомирљиви терористи“, подсетио је Подубни, истакавши да се на Западу такви људи сматрају онима са којима „ни у ком случају не треба седати за преговарачки сто“.
„Судећи по свему, талибани не рачунају на признавање Запада“, закључио је он.
Припадници талибанског покрета наоружани пушкама у Кабулу - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2021
РУСИЈА
Путин: Ситуација у Авганистану након повлачења САД ─ катастрофална
Подсетимо, талибани су објавили састав нове, привремене владе Авганистана. Вршилац дужности премијера биће мула Мохамед Хасан Ахунд, бивши министар спољних послова (од 1996-2001. године) и председника Савета талибана.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала