- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Си-Ен-Ен“: ЦИА помогла Украјини у операцији хапшења 33 Руса у Белорусији

CC BY-SA 2.0 / Flickr/AK Rockefeller / CIA Shadow WarsАгенција ЦИА
Агенција ЦИА - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2021
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе и Централна обавештајна агенција (ЦИА) помогле су украјинским властима у припреми операције која је резултирала хапшењем 33 Руса на територији Белорусије прошле године, тврди телевизија „Си-Ен-Ен“, позивајући се на свој изворе.
Наиме, телевизија је објавила интервју са човеком кога су представили као бившег високог званичника украјинске обавештајне службе. Мушкарац је изнео верзију о томе да су обавештајне службе формирале лажну приватну војну компанију и више од годину дана су врбовали Русе наводно за рад у Венецуели, али с намером да их пребаце у Кијев и изруче суду. План је пропао, јер су се умешале власти Белорусије које су привеле групу на својој територији и касније је изручиле Русији.
„Према подацима наших извора, операцију, која се спроводила под руководством Украјине, САД су подржале новчаним средствима, а такође је ЦИА пружила техничку помоћ и саветодавне услуге“, наводи се у репортажи.
Одмах се наводи да је неименовани амерички службеник рекао да је то „лаж“. По његовом мишљењу, такве изјаве могу бити покушај да се пребаци део кривице за неуспелу операцију на обавештајне службе САД.
Украјински бивши обавештајац тврди да су током врбовања Руси причали о својим животима, што им је омогућило да их идентификују као учеснике у војним операцијама у Донбасу.
„Међу њима је било двоје који су били присутни у тренутну лансирања ракете на МХ-17 (малезијски 'Боинг' који се срушио у Донбасу 17. јула 2014. године са 298 људи). Још четворо су били чланови групе која је одговорна за уништавање нашег војног авиона, када је погинуло најмање 70 наших најбољих момака“, рекао је саговорник телевизије.
Како „Си-Ен-Ен“ наводи, интервју је снимљен на периферији Кијева.
Русија негира да је учествовала у сукобу на истоку Украјине као и да је умешана у пад авиона на лету МХ-17 2014. године.
Хапшење у центру Минска - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2020
Путин: Хапшење руских држављана у Белорусији – операција украјинских и америчких служби
Подсетимо, Белорусија је 29. јула прошле године ухапсила 33 руска држављанина. Истражни комитет Белорусије саопштио је да су они у земљу ушли како би се бавили припремама демонстрација.
Медији су пренели да су безбедносне службе пријавиле да је у Белорусију допутовало „више од 200 бораца који би требало да се баве дестабилизацијом ситуације током предизборне кампање“.
Како је саопштио амбасадор Русије у Белорусији Дмитриј Мезенцев ухапшени Руси су само путовали преко Белорусије у трећу земљу. Амбасадор је рекао новинарима да би Руси би могли бити радници компаније која се бави приватним обезбеђењем и који су требали да отпутују у трећу земљу.
Са друге стране, Кијев је тражио изручење 28 држављана ухапшених у Белорусији како би се процесуирали због наводних злочина, повезаних са учешћем у сукобу у Донбасу.
Касније је Русија саопштила да су 32 од 33 ухапшена Руса враћена у Русију, док је 33. са белоруским држављанством остао у Белорусији.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков  - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2020
Кремљ: Русија се није мешала у унутрашња питања Белорусије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала