- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Талин води „визни рат“, Москва протестује

© Sputnik / Виталий БелоусовЗграда естонске амбасаде у Москви
Зграда естонске амбасаде у Москви - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2021
Пратите нас
Москва је изразила одлучан протест амбасадору Естоније у Русији Маргусу Лајдреу, јер је Талин одбио да изда визу руском руском дипломати, саопштило је Министарство спољних послова Русије.
„Одговорност за ескалацију и њене последице у потпуности је на естонској страни. Нисмо ми ти који су започели 'визни рат', него Талин још у јануару ове године када је потпуно неосновано протерао руског дипломату“, саопштила је портпаролка МИП Русије Марија Захарова.
Подсетила је да позиви Москве да се „заустави одмотавање санкционе спирале“ нису услишени ни након недавног хапшења естонског конзула Марта Латеа у Санкт Петербургу.
„Више пута смо упозоравали естонску страну да ће њена политика усмерена на даљу ескалацију неминовно довести до наших реципрочних корака – приморани смо да предузмемо одговарајуће мере против члана естонске дипломатске мисије у Москви“, поручила је Захарова.
Такође је саветовала партнерима да унапред одустану од корака, усмерених на деградацију билатералних односа.
Раније је Федерална служба безбедности Русије саопштила је да је 6. јула у Санкт Петербургу ухапшен естонски конзул Март Лате због шпијунаже. Лате је ухваћен са поверљивим документима које му је предао руски држављанин. Из ФСБ су саопштили да су такве активности очигледно непријатељске према Русији. Против дипломате ће се предузети мере у складу са међународним правом.
Са своје стране, Министарство спољних послова Естоније изјавило је да је притварање Латеа „инсценирано и да је провокација“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала