- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Размештање авганистанских избеглица у суседним земљама ─ катастрофалан план

© REUTERS / MURAD SEZERАвганистански мигранти испед тунела након илегалног преласка у Турску из Ирана
Авганистански мигранти испед тунела након илегалног преласка у Турску из Ирана - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2021
Пратите нас
Могући план НАТО-а да избеглице из Авганистана смести у земље Централне Азије могао би бити катастрофалан за европске земље, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
На каналу „Дипломатски извор“ на Телеграму објављено је, са позивом на медије, да су европске земље понудиле „новац и ресурсе“ Таџикистану, Туркменистану и Узбекистану ако се земље сложе да отворе границе за избеглице из Авганистана..
„А то је реално катастрофалан план ако натовци успеју да издејствују отварање граница Авганистана са суседним земљама. Европи се то неће нимало допасти. Иако се чини да они то још увек не схватају“, прокоментарисала је Захарова објаву на свом каналу на Телеграму.
Почетком августа талибани су појачали офанзиву против владиних снага у Авганистану. Милитанти су 15. августа ушли у главни град и преузели контролу над председничком палатом, а 16. августа су објавили да је рат у Авганистану завршен и да ће државно уређење бити одређено у блиској будућности. У ноћи 31. августа америчка војска напустила је аеродром у Кабулу, чиме је прекинуто скоро 20-годишње америчко војно присуство у Авганистану. Талибани су 6. септембра објавили да је и Панџшир, последња од 34 авганистанске провинције, прешао под њихову контролу. Следећег дана објављен је састав привремене владе Авганистана: на њеном челу ће бити Мухамед Хасан Ахунд, који је током прве владавине Талибана био министар спољних послова и налази се под санкцијама УН.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала