- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Захтев за смену Мила Ђукановића: Сви посланички клубови из власти подржали иницијативу

© Tanjug / SLUZBA ZA INFORMISANJE PREDSEDNIKA CRNE GOREМило Ђукановић
Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2021
Пратите нас
Све чланице владајуће коалиције у Црној Гори начелно су подржале иницијативу за смену председника Црне Горе Мила Ђукановића, коју је упутила Социјалистичка народна партија (СНП)
СНП је посланичким клубовима Демократски фронт – НСД, ДНП, УЦГ, РП, Демократе – Демос – „Мир је наша нација“, Демократски фронт– Покрет за промјене (ПзП) и „Црно на бијело“ упутила предлог за покретање поступка за утврђивање да ли је председник Црне Горе Мило Ђукановић повредио Устав, пише Дан.
У образложењу иницијативе СНП-а наводи се да је 28. августа на Цетињу председник Ђукановић изјавио како није паметно инсистирати на устоличењу митрополита на Цетињу, већ да то треба урадити у неком од других храмова, уз поруку да ће тамо бити већинска Црна Гора и бранити достојанство државе.
„Оваквим поступањем председник је извршио грубу повреду члана 14 Устава Црне Горе, који прописује да су верске заједнице одвојене од државе, као и да су верске заједнице равноправне и слободне у вршењу верских обреда и верских послова. Такође је прекорачио оквир надлежности председника прописане чланом 95 Устава Црне Горе“, пише у иницијативи СНП-а.
„Поставља се питање да ли је позивајући на сукобе на дан устоличења митрополита на Цетињу и најављивањем свог присуства том догађају на директан и груб начин повредио Устав Црне Горе, између осталог и у делу чланова број 6, 7, 8 и 14“, предочено је у иницијативи.
Предсједник клуба посланика ДФ Славен Радуновић саопштио је да ће потписати ту иницијативу.
„Наравно да ћемо потписати. То се не доводи у питање“, казао је Радуновић.
Председник клуба посланика „Црно на бијело“ Милош Конатар казао је да су и они за ову иницијативу јер је у изазовним данима, у којима се подстичу поделе међу грађанима, задатак председника свих грађана био да тензије смирује, а не да долива уље на ватру.
„Ђукановић је не само тим поводом, него и свим својим досадашњим деловањем у протеклих 30 година на политичкој сцени заслужио опозив из политичког живота Црне Горе. Иницијатива колега из СНП и њено образложење нису спорни и свакако да ће имати подршку нашег посланичког клуба. Та иницијатива је раније долазила и од неких других колега из опозиције, али оно што јесте проблем јесу реформе које нису окончане у Уставном суду, који је крајња инстанца за разрешавање председника државе“, истакао је Конатар.
Председник клуба посланика ПзП Бранко Радуловић рекао је да су већ потписали ову иницијативу.
Посланик Демократске Црне Горе Драган Kраповић казао је да ће потписати иницијативу за покретање смене предсједника државе Мила Ђукановића. Он сматра да та иницијатива треба да буде допуњена догађајима и изјавама са Цетиња, или да се поднесе и друга иницијатива.
„Ђукановић је прекршио члан 161 Кривичног законика Црне Горе организујући и позивајући на спречавање верског обреда, што је оперативно у дело спроводио његов саветник за безбедност Веселин Вељовић. Сви ови догађаји и изјаве су се десили након што је СНП поднео иницијативу за смену Ђукановића. Без обзира што је једна иницијатива већ поднета, ваљда није забрањено да евентуално буде и друга“, рекао је Краповић.
По Уставу Црне Горе, мандат председника те државе престаје истеком времена на које је биран, оставком, ако је трајно спречен да врши дужност председника или разрешењем. Процедуру разрешења шефа државе због кршења Устава може покренути Скупштина, на предлог најмање 25 посланика, али Уставни суд утврђује да ли је било кршења. Предлог за покретање поступка Скупштина доставља председнику Црне Горе на изјашњење.
Одлуку о постојању или непостојању повреде Устава доноси Уставни суд и без одлагања је објављује и доставља Скупштини и председнику Црне Горе. Скупштина може разрешити председника државе када Уставни суд утврди да је повредио Устав.
Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2021
Мило испунио обећање, постао господар брда и шуме
Скупштина Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 06.09.2021
РЕГИОН
Хоће ли Мило бити опозван
Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2021
РЕГИОН
Покренута званична иницијатива за смену Мила Ђукановића
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала