Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Кад се завијоре српске заставе: Симболика празника који се први пут обележава 15. септембра

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗастава Србије
Застава Србије - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Иницијатива да 15. септембра на Дан српског јединства Срби, ма где живели, истакну српску тробојку, здрава је, добра и неопходна иницијатива. Срби су специфичан народ који живи на многим територијама, а након распада Југославије нашао се у више држава и јако је битно да заједнички идентитет опстане.
На овај начин иницијативу да сви Срби, ма где живели, 15. септембра истакну српску тробојку коментарише политиколог из Бањалуке Војислав Савић.
Он подвлачи чињеницу да празници и симболи снажно интегришу људе — на један дан, а 15. септембар, Дан српског јединства, слободе и националне заставе је заједнички празник Србије и Републике Српске. То је дан када се, како каже, исто осећају они који живе и у Крушевцу, и у Приједору, и у Бањалуци, и у Вуковару, и у Никшићу.
Застава испред Скупштине - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2021
Спрема се акција: Сви Срби да истакну српску заставу
Тај дан би, сматра Савић, требало да подсети да су сви Срби део једног идентитета и да је тај идентитет продукт стваралаштва.

„Време је данас конфузно и многи су предвиђали пропаст националних идентитета, али ево, то не само да се не дешава, већ национални идентитети све више добијају на значају — ипак су то темељни друштвени конструкти у којима се човек осећа слободно, у чијим се оквирима развијају економија, вера, језик… Када се ујутру пробудимо, национални идентитет је ствар која нас дефинише. То су ствари које се не смеју потцењивати, а Србија као стожерна земља има обавезу да те ствари интензивира, одржава и да буде предводник“, каже Савић.

Како изгледа Америка 4. јула

Истицање националних симбола поводом важних државних празника није неуобичајено, додаје он и подсећа како изгледају Сједињене Државе на Дан независности 4. јула — све куће и улице окићене су националним заставама, а за то није толико заслужна сама држава, колико грађани сами истичу заставе.

„Мислим да исто тако треба да буде и у Србији, и у Републици Српској, да сваки грађанин, где год био, има право и слободу да истакне српску заставу на тај дан и да покаже да је Србин, да доприноси српском идентитету, без обзира где живео. Ми смо један народ и заједно смо изградили свој идентитет и постигли велике ствари, нарочито када говоримо о ослобођењу, демократизацији, либерализацији. У претходних 200 година Срби су стожер Балкана у сваком могућем смислу“, категоричан је Савић.

И интернет гради идентитет

Наш саговорник указује на још један феномен у изградњи националних идентитета — интернет. Као део глобалне интернет заједнице, млађи људи су уједно грађани света, али те генерације дале су нови печат националним идентитетима, па и српском.

„То видимо по такозваној ’мим култури‘ и друштвеним мрежама. Можемо да видимо да национализам поново постаје здрав, постаје продуктиван, прогресиван начин размишљања, који окупља исто тако продуктивну и прогресивну омладину која има пријатеље широм света, разговара са свима, а опет зна да не можеш бити грађани света ако не знаш ко си и одакле долазиш. Мислим да ће се то видети и 15. септембра на интернету. Осетиће се тај интегративни српски моменат и интернет ће дати своју димензију националног карактера“, објашњава Савић.

Велики подухват за дијаспору

За историчара Драгомира Анђелковића иницијатива да се 15. септембра истакну српске тробојке добра је иницијатива, нарочито када се ради о региону и дијаспори.

„За нас у Србији, то је нешто што се подразумева. Није никаква храброст истаћи српску заставу у Србији, али понекад је велик подухват истаћи српску заставу у окружењу. Мислим да је ово добар начин да прикажемо где смо и колико нас је, а с друге стране, ако буде ексцеса, да свима на свету демонстрирамо да Срби ништа друго не траже осим да поштују свој идентитет и да је, када неко напада људе зато што поштују свој идентитет, у питању фашизам. Ми смо увек били изложени нападима, а нас оптужују да правимо проблеме“, истиче Анђелковић.

Зашто баш 15. септембар

За Дан српског јединства, слободе и националне заставе изабран је 15. септембар, јер je на тај дан 1918. почео пробој Солунског фронта. Овај празник обележава се и у Србији и у Републици Српској, на основу одлука обеју влада и парламената, али и међу Србима у региону и дијаспори.
Иницијатива да сви Срби 15. септембра истакну националну заставу покренута је прошле године, а ове године ју је поновио министар спољних послова Никола Селаковић.
„Заједничке националне вредности се промовишу прослављањем значајних датума из наше прошлости, а Влада Србије је на предлог председника Александра Вучића, што је учинила и Влада Републике Српске, лане установила 15. септембар као Дан српског јединства, слободе и националне заставе“, навео је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала