- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Изјаве Кијева о „нормандијском формату“– спољнополитичка шизофренија

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2021
Пратите нас
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да су позиви украјинске стране на хитан састанак у „нормандијском формату“ и истовремено одбијање да поштују Минске споразуме – „спољнополитичка шизофренија“.

„Нормандијски формат би требало да спроводи оно што су му поверили лидери четири државе, а то значи стварање услова за конкретну имплементацију Минских споразума у потпуности и доследно. Када украјинска страна преко свог министра спољних послова позива да се што пре састанемо у нормандијском формату, а паралелно други чланови украјинског руководства изјављују да неће реализовати те споразуме, то је подвојена свест. Примећује се спољнополитичка шизофренија“, оценио је Лавров.

Он је нагласио да састанак у „нормандијском формату“ нема смисла док се не утврди да ће се на њему разговарати о примени Минских споразума.
„Чим јасно и недвосмислено утврдимо да се нормандијски формат у будућности неће бавити ничим другим осим спровођењем Минских споразума, а не покушајима да се измене или да се прикључе друге земље, тешко да има смисла да се окупљамо“, додао је шеф руске дипломатије.
Лавров је констатовао да „састанак ради састанка“ Москви не треба, а с тим се слажу и друге учеснице „нормандијског формата“, конкретно Немачка и Француска.
Раније је министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба изјавио да је Украјина спремна да одржи састанак „нормандијског формата“ на нивоу министара спољних послова у било ком тренутку.
Припадници устаничких снага Доњецке Народне Републике - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2021
РУСИЈА
Приступ Кијева „нормандијском формату“ - претња Минским споразумима
Подсетимо, „нормандијски формат“ преговора о Украјини постоји од јуна 2014. године. Тада су током обележавања 70. годишњице искрцавања савезника у Нормандији лидери Немачке, Русије, Украјине и Француске први пут размотрили питање решавања конфликта у Донбасу.
Самит је претходно одржан у Паризу 9. децембра 2019. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала