Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Може ли Кристијан Шмит после посете Београду да постане и високи представник

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић и Кристијан Шмит
Александар Вучић и Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2021
Пратите нас
Повлачење одлуке Валентина Инцка о наметању измена кривичног закона БиХ о забрани негирања геноцида, услов је свих услова да би такозвани високи представник Кристијан Шмит успоставио комуникацију са Републиком Српском. Иако је Шмитова посета Београду охрабрујућа, према њему постоји дубоко неповерење у РС због поступака његових претходника.
Посетом Београду, где се састао са патријархом српским Порфиријем и председником Србије Александром Вучићем, Шмит покушава да анулира поступке својих претходника на месту високих представника међународне заједнице за БиХ. А пре свега Валентина Инцка, чија је одлука о наметању измена кривичног закона БиХ уназадила већ ионако лоше односе у БиХ, каже политиколог из Бањалуке Војислав Савић.
Александар Вучић и Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2021
СРБИЈА
Вучић: Са Шмитом нисам причао о деблокади институција БиХ, то је питање за Додика

Повлачење Инцковог закона — услов свих услова

На питање може ли Шмитова београдска турнеја да утиче на то да он повуче Инцков наметнути закон, наш саговорник одговара да упркос Шмитовим изјавама у којима критикује бошњачку политичку елиту и упркос посети Београду, не треба гајити никаква позитивна очекивања док се не буду видели конкретни резултати.

„Толико је лоших искустава које Срби и Српска имају са високим представницима, да није паметно, по мом мишљењу, очекивати да ствари крену набоље на основу два састанка и једне изјаве. И даље мислим да његов избор није легитиман и легалан због противљења Русије и Кине у Савету безбедности, а пре свега, због противљења Републике Српске“, наводи Савић и додаје да су састанци са патријархом и српским председником охрабрујући, али да то још увек не мора да значи ништа.

Повлачење одлуке Валентина Инцка је услов свих услова за почетак било каквог дијалога између Републике Српске и Кристијана Шмита, сматра он.
„Увођење вербалног деликта на такав начин није нешто преко чега би могло тек тако да се пређе“, изричит је Савић.

Повлачење Инцковог закона је знак добре воље

Александар Гајић из Института за европске студије сматра да би Шмит морао да повуче Инцкову одлуку пре било каквог отпочетог дијалога као знак добре воље.

„Када би то урадио, имао би квалитетнију комуникацију и поред спорног избора за високог представника. Повлачење Инцкове одлуке омогућило би му да каналише односе тако да постане нека врста неформалног посредника. А пошто је у старту рекао да ће се трудити да спусти тензије и да неће користити радикална решења, укидање Инцковог закона би било паметно као гест добре воље“, напомиње он.

Уколико не повуче Инцков закон, свака Шмитова посета остаће на нивоу повремених састанака на којима ништа суштински неће бит договорено, нити ће он моћи да побољша своју позицију унутар БиХ у односима са представницима конститутивних народа, закључује Гајић.
Током посете Београду, Кристијан Шмит, чије је постављење за високог представника међународне заједнице у БиХ упитно за Русију, Кину и Републику Српску које не признају његову легитимност, прво се срео са патријархом, са којим је, како стоји у саопштењу Шмитове канцеларије, разменио мишљења о ситуацији у БиХ и региону, договоривши се да остану у даљем контакту.
Са председником Вучићем, Шмит се састао у вили „МИР“, а српски председник, како стоји у саопштењу Председништва, истакао је да су представници међународне заједнице неретко једнострано посматрали ствари у Босни и Херцеговини и региону, као и да од Кристијана Шмита очекује непристрасан и избалансиран приступ. Србија поштује интегритет и целовитост БиХ, баш као и целокупност и интегритет Републике Српске у оквиру БиХ, додао је српски председник.
Шмит је навео да је функционалност државе Босне и Херцеговине неопходан фактор како би се досегао степен на којем јој више неће требати међународна супервизија, као и за напредак ка ЕУ интеграцијама.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала