- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пробија заштиту и под земљом: Русија ће извозити ракету за уништавање командних места /фото/

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаРакета Х-59МК
Ракета Х-59МК - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2021
Пратите нас
Русија ће до краја године првом страном купцу испоручити почетну серију најновијих авијационих ракета Х-59МКМ које, између осталог, могу да уништавају заштићена подземна противничка командна места и пробијају бетон, саопштио је Спутњику војно-дипломатски извор.
„У току су финална тестирања ракета. Оне имају јединствене карактеристике када је реч о могућности да пробијају заштиту различитих војних објеката“, рекао је наш саговорник.
Како је прецизирано, ради се о ракетама класе „ваздух-земља“.
Ракета је предвиђена за уништавање заштићених стационарних објеката са раније познатим координатама и има додатни моћни вишекомпонентни кумулативни преднабој у новом делу за пробијање бетонских плоча, мета или слоја земље иза кога је сакривен објекат. Тежина главног бојевог дела ракете износи 320 килограма. Х-59МКМ опремљена је инерцијалним системом управљања са сателитском корекцијом.
Нова ракета је први пут представљена у извозној верзији на Међународном авио-космичком салону 2021.
Према речима нашег саговорника, резултати међународних изложби „МАКС 2021“ и „Армија 2021“ показали су да „руски војни производи нису изгубили популарност на тржишту оружја, чак напротив – у појединим сегментима тржишта расте интересовање за њих.

„Може се рећи да постоји тенденција да повратимо наше позиције од главног конкурента – Сједињених Америчких Држава“, поручио је он.

Раније је „Рособоронекспорт“ саопштио да је након изложби наоружања „МАКС 2021“ и „Армија 2021“ компанија потписала нове уговоре о продаји оружја у вредности од преко три милијарде евра.
Према проценама, Русија ће 2021. године извести оружје у вредности око 15 милијарди долара.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала