- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин и Лукашенко три и по сата у Кремљу: Усаглашени сви програми о интеграцији две државе

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаПредседници Белорусије и Русије, Александар Лукашенко и Владимир Путин
Председници Белорусије и Русије, Александар Лукашенко и Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2021
Пратите нас
Председници Русије и Белорусије, Владимир Путин и Александар Лукашенко, одржали су састанак у московском Кремљу. Састанак је трајао око три и по сата.
Како је на почетку заједничке конференције за медије изјавио Путин, разговори са председником Белорусије били су интензивни и конструктивни.
Руски председник рекао је да су током разговора са Лукашенком договорени сви програми за даље продубљивање интеграционих процеса између две земље.
„Са задовољством бих желео да приметим да је договорено свих 28 програма“, рекао је Путин након разговора са председником Белорусије Александром Лукашенком.
Путин је напоменуо да је неколико година вођен енергичан рад на пакету докумената за даље продубљивање интеграционих процеса између Русије и Белорусије.
„Ради се о 28 такозваних савезних програма који имају за циљ унификацију законодавства Русије и Белорусије у различитим областима економије, изједначавање услова рада привредних субјеката двеју земаља, изградњу заједничких финансијских и енергетских тржишта, транспортни простор, формирање и спровођење заједничке индустријске и пољопривредне политике“, објаснио је руски лидер.
Како је навео, за петак је планирано да се они одобре на састанку Савета министара Савезне државе у Минску.
„После тога ће бити донети на одобрење Врховном државном савету Савезне државе, чија је седница планирана за крај ове године“, додао је руски председник.
Путин је истакао да је са Лукашенком разговарао о формирању заједничког одбрамбеног простора Русије и Белорусије и осигуравању безбедности.
Како је рекао, до 1. децембра 2023. биће потписан документ о стварању заједничког тржишта гаса у оквиру Савезне државе Русије и Белорусије.
Осим тога, двојица лидера такође су разговарала о стварању јединственог тржишта нафте и нафтних деривата, а разматрали су и споразум о јединственом тржишту електричне енергије.
Руски лидер је истакао да је развој равноправне и обострано корисне сарадње у оквирима савезне државе био је и остао безусловни стратешки приоритет за Русију и Белорусију.
Он је изразио захвалност владама, министарствима, ресорима, стручним тимовима две земље који су учествовали у изради и координацији савезних докумената.
Руски председник није искључио могућност стварања савезног парламента Русије и Белорусије у будућности, али је додао да се о томе за сада није разговарало.

Јединствени платни систем

Русија и Белорусија планирају да интегришу националне платне системе и створе јединствен простор у оквиру савезне државе, додао је Путин.
Путин је напоменуо да су неки од развијених савезних програма усмерени на усклађивање пореског и царинског законодавства две земље.
„Утврђене су опште смернице за формирање јединствене монетарне политике у будућности. Примена валутне регулације, интеграција националних платних система и стварање заједничког платног простора у оквиру савезне државе“, прецизирао је руски лидер.
Осим тога, предвиђено је потписивање споразума о општим начелима за наплату индиректних пореза и увођење интегрисаног система за управљање таквим порезима у оквиру савезне државе. Циљ овог рада је да се постигне да структура цене робе буде видљива, објаснио је Путин.
„Све то ће помоћи у обезбеђивању поштене конкуренције и повећању пословне активности на финансијском тржишту, као и да се ефикасно реагује на ризике прања новца и финансирања криминалних активности, укључујући тероризам“, закључио је руски председник.

Интеграција има обострану корист

Са своје стране, председник Белорусије Александар Лукашенко рекао је да је интеграција Белорусије и Русије искључиво обострано корисна, сви програми имају за циљ повећање благостања народа две земље.
„Време је да питамо наше критичаре у Белорусији, којих је јако много – и бегунце и такозване опозиционере који живе у Белорусији који критикују мене и власт. Зато желим да их питам и желим да питам критичаре наше интеграције у Русији: где видите тег на нози Руске Федерације? Нема ничег лошег за народе Белорусије и Русије у овим програмима и не може да буде. Све је усмерено на повећање благостања наших народа. И треба прекинути све ове разговоре – наша интеграција је изузетно обострано корисна“, нагласио је Лукашенко.
Лукашенко је додао и да је са председником Русије детаљно разговарао о ситуацији у Авганистану.
„Данас смо детаљно разговарали о актуелним међународним проблемима, нашим односима са суседним земљама и савезима, детаљно смо се задржали на ситуацији у зонама нестабилности, пре свега у Авганистану, са становишта претњи по националну безбедност Савезне државе Русија и Белорусије“, истакао је Лукашенко.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала