- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: САД криве за нову кризу у Авганистану

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2021
Пратите нас
Ситуација у свету и даље је изузетно турбулентна, а нова рунда кризе у Авганистану повезана је са покушајима наметања туђих вредности, изјавио је председник Русије Владимир Путин на онлајн самиту БРИКС-а.
„Актуелна рунда кризе у Авганистану директна је последица неодговорних покушаја спољног наметања туђих вредности, тежње за изградњом такозваних демократских структура методама друштвено-политичког инжењеринга, не узимајући у обзир ни историјске или националне особености других народа, занемарујући традиције по којима се живи у другим земљама“, сматра Путин.
Према његовим речима, „повлачење Сједињених Америчких Држава и њихових савезника из Авганистана довело је до појаве нове кризне ситуације и још није јасно како је ће све ово утицати на регионалну и глобалну безбедност“.
Путин је констатовао да је приметно деградирао систем стратешке стабилности.
„Не само да не престају, већ се са новом снагом распламсавају стари регионални сукоби“.
Он је нагласио да Русија, заједно са другим земљама БРИКС-а, посебну пажњу посвећује овој ситуацији.
Како је навео, земље БРИКС-а нису заинтересоване за трговину наркотицима и ширење тероризма из Авганистана.
„Заинтересовани смо да зауставимо ток миграција. Да би Авганистанци могли да живе мирно и достојанствено у својој домовини“, констатовао је он.
Руски председник је додао да се земље БРИКС-а доследно залажу за успостављање мира у Авганистану.
„Русија се, као и њени партнери из БРИКС-а, доследно се залажу за успостављање дугоочекиваног мира и стабилности на авганистанском тлу. Становници ове земље борили су се много деценија и заслужили су право да самостално одређују каква ће бити њихова држава“, нагласио је Путин.
Он је приметио и да је „блиско партнерство земаља БРИКС-а тражено, с обзиром на то да је ситуација у свету и даље изузетно турбулентна“. Путин је напоменуо да ауторитет овог удружења расте, а његова улога у међународним пословима се повећава и врло је приметна.
„Ово је логичан резултат чињенице да је током 15 година заједничких активности БРИКС-а успео да успостави ефикасну сарадњу око читавог спектра актуелних глобалних и регионалних питања“, додао је шеф државе.
Почетком августа талибани (терористичка организација забрањена у Русији) појачали су офанзиву против владиних снага у Авганистану. Милитанти су 15. августа ушли у главни град и преузели контролу над председничком палатом, а 16. августа су објавили да је рат у Авганистану завршен и да ће државно уређење бити одређено у блиској будућности. У ноћи 31. августа америчка војска напустила је аеродром у Кабулу, чиме је прекинуто скоро 20-годишње америчко војно присуство у Авганистану. Талибани су 6. септембра објавили да је и Панџшир, последња од 34 авганистанске провинције, прешао под њихову контролу. Следећег дана објављен је састав привремене владе Авганистана: на њеном челу ће бити Мухамед Хасан Ахунд, који је током прве владавине Талибана био министар спољних послова и налази се под санкцијама УН.

Пандемија успорила развој економије

Говорећи о пандемији вируса корона, председник Русије је истакао да је она погодила све аспекте живота, успорила развој глобалне економије и погоршала многе друштвене проблеме.
„Ризици повезани са пандемијом вируса корона свима су очигледни… Ова претња одразила се на готово све аспекте нашег живота, успоравајући развој глобалне економијеи погоршавајући многе друштвене проблеме“, рекао је Путин.
Тринаести самит БРИКС-а одржава се 9. септембра под председавањем Индије. Индија је за тему свог председавања изабрала „15 година БРИКС-а: сарадња унутар БРИКС-а у име континуитета, консолидације и консензуса“.
БРИКС је неформално међудржавно удружење Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужне Африке.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала