- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија не игра политичке игре на тему стратешке стабилности

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2021
Пратите нас
Русија се нада одговорном приступу Сједињених Америчких Држава теми стратешке стабилности, Москва не игра политичке игре на ову тему, изјавио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.
Он је напоменуо да је основни став Русије на преговорима са Сједињеним Америчким Државама о стратешкој стабилности идентичан оном који је пренет америчкој страни у октобру 2020. године на крају рада претходне администрације и у фебруару 2021. године садашњој администрацији убрзо након инаугурације председника Џозефа Бајдена.
„Ово је одраз чињенице да наш став није опортунистички, већ доследан. Заснован је на дубокој анализи и јасном схватању наших националних интереса. Ово говорим да бих нагласио: ми не играмо политичке игре око стратешке стабилности. Схватамо фундаментални значај ових питања за осигуравање и наше безбедности и међународног мира. Рачунамо на то да ће америчка страна заузети једнако одговоран приступ“, рекао је Рјабков у интервјуу за лист „Комерсант“.
Како је навео, Русија се нада да дијалог са Сједињеним Америчким Државама о стратешкој стабилности неће у потпуности зависити од унутрашњих процеса у Вашингтону.
„Не бисмо желели да наш дијалог, који је већ покренут, постане потпуно зависан од неких унутрашњих процеса у САД. Напротив, желели бисмо се да се барем надамо да ће ток и садржај нашег дијалога имати директан и суштински утицај на то како се развија мисаони процес и међуагенцијски рад у Вашингтону на доктринарним документима“, објаснио је заменик руског министра.
Рјабков је додао да се Русија и САД нису договорили о формирању радних група о стратешкој стабилности.
Дипломата је објаснио да Москва и Вашингтон могу да развију неколико правно и политички обавезујућих докумената о стратешкој стабилности, при чему није искључено одређени број докумената може да представља извршне споразуме који не подразумевају ратификацију.

Контрола наоружања

Москва би желела да Вашингтон конкретизује свој став о принципима дијалога о контроли наоружања, укључујући и питање ограничавања носача бојевих глава средњег домета, навео је Рјабков.
Он је додао да је Русија одавно то предлагала и да ти предлози остају на преговарачком столу.
„Што се тиче свих (нуклеарних) бојевих глава, сматрамо да, уз сав значај теме бојевих глава као таквих, приоритет треба дати средствима за испоруку, то јест носачима“, истакао је дипломата.
Према његовим речима, то би одговарало интересима обеју земаља.

Мораторијум на распоређивање ракета

Москва није прекидала дијалог са САД на тему проверивих контра-мораторијума на распоређивање ракета средњег и кратког домета у Европи, надајући се да ће се решење ипак пронаћи, рекао је Рјабков.
„О томе ћемо разговарати са Американцима и њиховим европским савезницима. Овај разговор је у току. Није прекинут. Сада, узимајући у обзир нашу прилично интензивну размену сигнала са Американцима и наставак дијалога у међуресорном формату, мислим да ће тема добити додатну релевантност“, објаснио је он.
„Видећемо шта ће се догодити. У крајњем случају, у овој области једноставно не можемо а да не постигнемо бар јасноћу, али, наравно, у идеалним условима – покретање процеса претраживања који и даље, надам се, могу довести до проналажења заједничких тачака“, закључио је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала