- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шта још чека „Северни ток 2“ пре пуштања у рад

© Sputnik / Лола ЂорђевићГасовод
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2021
Пратите нас
Аутори немачког листа "Ханделсблат" Мориц Кох и Клаус Штратман навели су које су то последње препреке на путу реализације пројекта "Северни пут 2".
Према речима аутора чланка, противници руског гасовода се надају да ће наредна власт Немачке, тужба "Немачке еколошке организације" и строги услови Брисела успорити пројекат.
"Ако федерална влада окрене леђа "Северном току 2", Европска комисија се не мора плашити конфликта са Немачком. Она може инсистирати на томе да се "Гаспром", у пуном обиму, придржава реализације Гасне директиве", пишу коментатори.
Одредбе Гасне директиве примењују се на гасоводе из трећих држава и који су изграђени након 2019. године. Европски закон предвиђа раздвајање произвођача гаса и оператора гасовода кроз који се врши испоруке горива. Поред тога, у складу са тим правилом, и другим продавцима гаса, који они нису градили, треба дати приступ гасовод, наводи се у чланку. (У Русији су нагласили да, када је почела изградња "Северног тока 2" ова директива није била донета. Испада, закон ЕУ има ретроактивно дејство што је у супротности са најважнијим принципом правосуђа).
Промена руководства у Бриселу може довести до тога да САД уведу нове казне гасоводу, сматрају колумнисти.
Промена односа Владе Немачке према "Северном току 2" може утицати на одлуку суда по тужби "Немачке еколошке организације" која захтева анулирање одобрења за изградњу и експлоатацију пројекат, закључили су аутори.
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2021
РУСИЈА
Медији: „Гаспром“ планира да први гас потече кроз „Северни ток 2“ 1. октобра
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала