- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

У Србији се уводи нови систем наплате и контроле платног промета

CC0 / Pixabay / Електронско плаћање
Електронско плаћање - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2021
Пратите нас
Министар финансија Синиша Мали изјавио је да су е-фактуре и е-фискализација најзначајнији пројекти у наредном периоду, јер се очекује да ће то да олакша пословање привреде и побољша фискални систем.
„Е-фактуре које ће у потпуности бити уведене до краја 2022. године и нови систем фискализације за који је рок крај априла следеће године, значиће да нам потпуно другачије ради систем наплате и контроле целог платног промета у земљи“, рекао је Мали на конференцији за новинаре.
Подсетио је да ће е-фактуре бити увођене у три фазе, а да ће до краја 2022. године цела привреда, дакле и јавни и приватни сектор, који су у систему ПДВ-а бити обавезни да их користе.
Тај систем, осим што даје бољи увид у продају, омогућава и да се електронски упаре улазне и излазне фактуре, истакао је министар финансија.

„Ако се оне упаре, аутоматски се добија назад порез на додату вредност, а управо је убрзавање повраћаја ПДВ-а био најважнији захтев привредника“, додао је Мали.

Према његовим речима, искуство Европске уније показује да се у просеку упари око 85 одсто е-фактура и одмах добија повраћај ПДВ-а, па остане да се реши проблем осталих 15 процената.
Мали је оценио да увођење е-фактура много значи за ликвидност привреде и за њену конкурентност, која би требало да се побољша, пренео је Танјуг.
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала