Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Лавров: Мало вероватно да ће се криза у Авганистану прелити на регион, Русија остаје у приправности

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2021
Пратите нас
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров сматра да је у овом тренутку мало вероватно да ће се криза у Авганистану „прелити“ у суседне земље, али да је Русија у приправности.

„Чули смо да они немају намеру и да неће стварати проблеме суседима, између осталог и земљама Централне Азије, као и да немају планове да упадају на њихову територију, рекао је Лавров на форуму савременог новинарства „Читава Русија-2021“.

Он је навео да ће Русија разматрати питање признања талибанске власти у зависности од њихових поступака.

„Ми смо примили к знању и подржавамо изјаве талибана да немају никакве намере да узурпирају власт и да желе да формирају инклузивну владу“, изјавио је Лавров.

Министар се осврнуо и на предлог Русије да се настави рад у московском формату који за сада није реализован.
„Ми на столу држимо наш предлог да се настави рад у московском формату који чини пет централноазијских држава: Иран, Пакистан, Кина, Индија, Русија и САД. Полуга за развој овог формата су последњих година три државе Русија, Кина и САД, којима се прикључио и Пакистан. Желели смо да се и Иран прикључи, као и Индија“, рекао је Лавров.
Он је појаснио да је потребно да се окупе све земље за једним столом које реално, а не само на папиру, утичу на ситуацију у Авганистану и на различите политичке снаге у тој земљи.
Лавров је додао и да се тренутна ситуација у Авганистану не може решити без укључивања свих етничких група: Паштуна, Узбека, Хазарејаца и Таџика.
„Сада сви говоре о томе да са талибанима треба сарађивати. Укључујући и оне који су одмах иселили своје амбасаде из земље, што није случај са Русијом. Са талибанима ће практично сви морати да разговарају“, изјавио је Лавров.
Он је у свом обраћању навео и да талибани за сада нису дали повод за сумњу у њихове намере да се боре против терористима „Даеш-а“ и „Ал Каиде“ (терористичке организације забрањене у Русији).
Почетком августа талибани су појачали офанзиву против владиних снага у Авганистану. Талибани су 15. августа ушли у главни град и преузели контролу над председничком палатом, а 16. августа су објавили да је рат у Авганистану завршен и да ће државно уређење бити одређено у блиској будућности.
Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија
Криза у Авганистану
5 Септембар 2022, 13:06
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала