- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Пилић за Спутњик: „Новака не занима освета, 'појешће' Зверева ако буде у шестој брзини“

© AP Photo / Frank Franklin IIНајбољи тенисер света Новак Ђоковић
Најбољи тенисер света Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2021
Пратите нас
Никола Ники Пилић, некадашњи Новаков тренер, у интервјуу за Спутњик причао је о полуфиналном сусрету УС Опена у којем ће снаге у ноћи између петка и суботе одмерити Ђоковић и Немац Александер Зверев.
Пилић који је и те како заслужан за развој најбољег тенисера данашњице сматра да када Новак има дан и када игра у највећој брзини нико не може да му парира.
© AFP 2023 / JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGENНикола Пилић
Никола Пилић - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2021
Никола Пилић
Хрватски стручњак је својевремено тренирао и Александера Зверева, па је јасно да је компетентан да „скенира“ Србина и Немца пред велики двобој, у којем је улог огроман.
Пре свега за Новака који корака ка бесмртности, јер би освајањем 21. рекордне титуле на Гренд слему надмашио највеће ривале Роџера Федерера и Рафаела Надала, са којима тренутно има по 20 ГС титула.
Новак је осетио моћ Зверева на Олимпијским играма у Токију, када је после добијеног сета поражен у полуфиналу. Немац је на крају узео злато. Да ли је Ђоковић сада жељан освете или је он одавно архивирао поменути пораз и наставио даље?
- Ма каква освета, познајем Новака то га не занима. Карте се поново мешају, шта је било било је. Нема то везе. Чињеница је да је Ђоковић фаворит јер је светски број један, уједно и први носилац у Њујорку, почео је разговор Пилић.
И сматрате да је то довољно да се елиминише Зверев, који није изгубио меч још од Токија? Немојте заборавити да је Новак провео пет сати више на терену од Немца, који је досад изгубио само један сет...
- Неће то бити проблем, имали су обојица по дан одмора. Проблем је што је Саша Зверев добар играч и што се стабилизовао у последњих 12 месеци. Драстично је поправио сервис, више не прави дупле грешке. Рекао сам да ће Новак лако добити Беретинија, али да ће му Зверев бити најтежи меч. Има добар сервис, добар бекхенд, Новак мора да буде у шестој брзини и онда ће га 'појести'. У супротном, биће повуци-потегни.
Значи, код вас не важе оне теорије да Новак свесно предаје ривалу први сет, а онда му одузме ноге и душу и победи га? Рече тако Енди Родик...
- То су глупости. Новак би сваки меч да добије 3:0 у то не сумњајте. Није он више толико млад. Oн је тенисер којем је потребно једно одређено време да уђе у ритам. Какво црно замарање противника. Он има изузетно јаку психу, након што изгуби први сет њему то ништа не значи. Понаша се као да се ништа није догодило и наставља даље. Сви знамо шта какав је коначни епилог.
Како памтите Зверева, тренирали сте га... Да ли је од почетка показивао да ће једног дана бити на овако високом нивоу?
- Одувек је имао потенцијал. Познајем га када је имао 12, 13 година. У Умагу смо тада радили, и када је имао 14 био је код мене. Тренирали смо и показивао је таленат. Било му је потребно доста времена да се стабилизује, а сада га гледамо потпуно зрелог. Раније није био психолошки стабилан, сада се то променило и игра одличан тенис. Још му је злато у Токију дало додатну снагу, самопоуздање.
Да ли вам је жао што ове године на УС Опену први пут нема ни Федерера, ни Надала?
- Баш ме брига што их нема. Када су били ту, увек су били привилеговани у односу на Новака, а он их је побеђивао.
Сви се врло добро сећамо шта се догодило Новаку прошле године у Њујорку. Сматрате да би Федерер или Надал другачије прошли да су погодили судију лоптицом?
- Немам ни најмању дилему да Роџер и Рафа не би били дисквалификовани. За њих не би важила иста правила као и за Ђоковића. Погрешио је, али потпуно ненамерно је ударио мало јаче и више ту лоптицу. Није чак ни гледао где је пала, док је она жена пала као да је 'митраљезом' погођена. То је било врхунски инсценирано, а цех је платио најбољи на свету.
Шта очекујете за кога ће публика навијати у полуфиналу УС Опена - Новака или Зверева? Досад нису показали симпатије према Ђоковићу...
- Сви знамо да имају пик на Новака јер није Американац, Швајцарац, Енглез, Италијан, већ долази из једне мале Србије. То их боли, помрсио им је свима рачуне. Ма нека их, да не псујем, нека навијају за кога хоће Ђоковић је фаворит. Мада, не побеђују увек фаворити. Али, понављам, уколико буде на нивоу победиће Зверева, а онда очекујем и да освоји рекордни 21. Гренд слем трофеј. Ипак, сачекајмо полуфинале и надајмо се доброј форми најбољег на свету - завршио је интервју за Спутњик хрватски стручњак Никола Ники Пилић.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2021
СПОРТ
„Ђоковић није херој као Федерер и Надал, али...“
Ема Радукану - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2021
СПОРТ
Пролиле су крв, сузе и зној да би Америка добила тинејџ финале /видео/
Српски тенисер Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2021
СПОРТ
Новак оборио Федереров рекорд, али систем каже: „Не!“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала