- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин објаснио ко је „кривац“ за рекордне цене гаса у Европи

© Sputnik / Iliya PitalevГас
Гас - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2021
Пратите нас
Високе цене гаса у Европи објашњавају се политиком претходног састава Европске комисије, изјавио је председник Русије Владимир Путин након састанка са белоруским лидером Александром Лукашенком.
Путин је подсетио да на слободном тржишту у Европи хиљаду кубних метара гаса кошта 650 долара. Са друге стране, цена руског гаса везана је за цену нафте па су флуктуације блаже, истакао је руски лидер.

„Када се ради о дугорочним уговорима и у складу са нашим принципима образовања цена, 'Гаспром' не продаје по тој цени. А они који су пристали да закључе са нама дугорочне уговоре у Европи моћи ће само да трљају руке и да ликују, иначе би морали да плате гас по 650, а 'Гаспром' Немачкој продаје по 220. У сваком случају, тако је било недавно. Са растом цена нафте и та цена се подиже, али то ће бити благи пораст“, додао је Путин.

Дан раније цена гаса на европском тржишту премашила је рекордних 700 долара за хиљаду кубних метара. У среду је иста количина коштала 670 долара, а у уторак преко 660.
Према речима аналитичара, таква ситуација је повезана са ниским резервама горива у европским складиштима гаса због прошлогодишње хладне зиме и топлог лета.
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2021
РУСИЈА
Медији: „Гаспром“ планира да први гас потече кроз „Северни ток 2“ 1. октобра
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала