- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Скандалозни наводи у захтеву за одузимање Цетињског манастира од СПЦ

© Sputnik / Дејан СимићСитуација испред Цетињског манастира
Ситуација испред Цетињског манастира - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2021
Пратите нас
Скупштина Цетиња најавила је да ће о захтеву за враћање Цетињског манастира неканонској Црногорској православној цркви бити на дневном реду у уторак, 14. септембра, чији основ је петиција коју је потписало три одсто пунолетних грађана Престонице с правом гласа.
Захтев је у позиву за седницу наведен као друга тачка дневног реда: „Грађанска иницијатива за враћање Цетињског манастира Црногорској православној цркви“, пише Цетињски лист (РТВ Цетиње).
Реч је заправо о захтеву групе од преко 600 потписника, који су на иницијативу групе грађана Цетиња поднели парламенту Престонице, још 6. јула ове године, и насловили га као „Захтев за враћање Цетињског манастира Црногорској православној цркви и давање на управу ове светиње свештенству те верске организације“.
У образложењу, у које Радио-Цетиње има увид, наводи се да би се испуњавањем иницијативе кроз усвајање легитимне одлуке локалног парламента успоставило поштовање Уставом гарантованих људских права, као и исправљање историјске неправде, пренео је подгорички портал Дан.
Потписници петиције и захтева истичу да су светињу чије враћање траже ЦПЦ-у градиле генерације Цетињана и Црногораца, међу којима и преци или део предака потписника ове иницијативе, „да би она већ деценијама била недоступна и забрањена за коришћење верницима и свештенству ЦПЦ и суверенистичким грађанима наше Престонице".
Наводи се и да је „досадашњи и садашњи корисник Цетињског манастира, уместо хришћанске љубави и слоге, поштовања и уважавања Цетињана и Црногораца и њихових људских права загарантованих Уставом државе Црне Горе и Универзалном декларацијом Организације Уједињених нација, ову светињу злоупотребљава и девастира, а она му служи за распиривање подела, изазивање сукоба и ширење мржње међу верницима и грађанима“.
„Испуњавањем нашег захтева успоставља се мир, слога, међусобно поштовање, хришћанска љубав, разум, истина, чување људских права и успоставља читав један век, погажена историјска правда“, закључак је образложења захтева достављен Радио-Цетињу, преноси Танјуг.
Цетињски манастир - Sputnik Србија, 1920, 09.09.2021
РЕГИОН
Скупштина Цетиња може да одлучи и да је Мики Маус власник манастира...
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала