- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Деценија од спектакла – како је Ђоковић „угасио“ Федерера и 20.000 Американаца /видео/

© AFP 2023 / ED JONESНајбољи тенисер света Новак Ђоковић
Најбољи тенисер света Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2021
Пратите нас
На данашњи пре десет година Новак Ђоковић извео један од најбољих потеза у историји спорта када је страшним форхендом спасао прву меч лопту у дуелу са Роџером Федерером у полуфиналу УС опена.
Деценија је прошла од легендарног дуела српског и швајцарског тенисера у ком је Ђоковић направио један од највећих преокрета у каријери.
Српски тенисер губио је 2-0 у сетовима, публика у Њујорку била је у екстази јер је њихов миљеник, Федерер, био надомак финала, међутим, питао се и Новак.
Тада 24-годишњи српски тенисер успео је да се врати у меч и изједначи на 2-2 (6:7, 4:6, 6:3, 6:2), чиме је преузео моментум и пред пети сет био је у много бољој позицији за победу.
Ипак, Федерер се консолидовао и преузео иницијативу, те је у деветом гему сервирао за победу.
На трибинама је поново била еуфорија, поготово након што је дошао до две меч лопте.
Међутим, тада је уследио тренутак који се и данас препричава. Ђоковић, изреволтиран атмосфером на „Артур Ешу“, сачекао је на правом месту први сервис Федерера и страшним форхендом спасао је прву меч лопту.
Након тога је дигао руке и индиректно поручио публици: „Је л' ово довољно да и мене подржите?“.
Навијачи су то знали како да поздраве и од тог тренутка па надаље, на терену је постојао само један тенисер.
Ђоковић је спасао и другу меч лопту, затим је вратио брејк и онда изједначио на 5:5. Потом је направио још један брејк, у наредном га потврдио и са четири гема заредом победио – (6:7, 4:6, 6:3, 6:2, 7:5).
Федерер после пораза није желео да ода признање српском тенисеру за тај ударац рекавши да се више ради о срећи него о неком самопоуздању и да он (Федерер) никада не би одиграо такав форхенд.

„Самопоуздање? Да ли се шалите? Мислим, молим вас... Неки тенисери играју на такав начин, налазе се у заостатку 5:2 и тада почну да ударају лоптицу, а да ни не знају где ће завршити. Ја никада нисам тако играо. Ја верујем у то да се мукотрпни рад увек исплати и зато ми никада неће бити јасно када неко игра тако. Како можете да одиграте такав ударац на меч лопту? Можда тако игра већ 20 година, па је њему нормално, морате њега да питате“, рекао је изнервирани Федерер.

Ђоковић је после меча очекивано био опуштенији и признао је да воли да „опали“ лоптицу у таквим тренуцима када нема шта да изгуби.
„Да, волим то да урадим на меч лопту. Био сам јако близу да спакујем кофере и одем кући, сервирао је и имао 40:15. Али, добио сам подршку публике и вратио сам се. У оваквим мечевима један или два поена могу да одлуче цео ток. Морао сам да останем позитиван јер у таквим тренуцима је најважније да будете мирни, позитивни и да верујете у победу“.
Десет година прошло је од овог легендарног меча који ће касније умногоме одредити каријере српског и швајцарског тенисера, пошто је Ђоковић имао још неколико сличних момената у дуелу са Федерером (Вимблдон 2019).
Пилић за Спутњик: „Новака не занима освета, 'појешће' Зверева ако буде у шестој брзини“
Друга одбрана Београда
„Ђоковић није херој као Федерер и Надал, али...“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала