- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Црна Гора уводи нове строже мере

© Sputnik / Радоје ПантовићЗатварају се кафићи на Цетињу
Затварају се кафићи на Цетињу - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2021
Пратите нас
Влада Црне Горе усвојила нове мере у борби против вируса корона, које ступају 11. септембра и важе до 24. септембра.
У оквиру националне дигиталне ковид-потврде више се неће прихватати статус дјелимичне вакцинације, а улазак у Црну Гору, за пунолетне црногорске држављане и странце са пријављеним боравком, од 14. септембра могућ је само уколико је испуњен један од услова из Националне дигиталне ковид-потврде.
Национална дигитална ковид-потврда биће валидна само уколико лице испуњава један од прописаних услова:
Да је прошло 14 дана од друге дозе за вакцине које се дају у две дозе, односно 14 дана од имунизације вакцином која се даје у једној дози;
Да особа поседује негативан ПЦР тест на ковид 19 који није старији од 72 сата или позитиван ПЦР тест који је старији од 14 и није старији од 180 дана;
Да особа поседује негативан брзи антигенски тест који није старији од 48 сати.
Свадбама и осталим приватним прославама, као и спортским догађајима који се одржавају у затвореном простору, могуће је да присуствује до 100 људи под условом да испуњавају један од прописаних услова из Националне дигиталне ковид-потврде.
Број присутних таквим догађајима на терасама и у баштама угоститељских објеката није ограничен, али сви гости, као и запослени, морају да испуњавају један од прописаних услова.
„Подсећамо да је извођење музике уживо у унутрашњости угоститељских објеката забрањено. Сви организатори свих наведених догађаја су обавезни да одреде лице које ће вршити контролу и бити одговорно за поштовање ових мера“, казала је министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић на данашњој прес-конференцији.
Улазак у дискотеке и ноћне клубове омогућава се само особама које испуњавају један од прописаних услова из Националне дигиталне ковид-потврде, а број присутних гостију се ограничава на 100.
Улазак у тржне центре омогућава се само особама које испуњавају један од прописаних услова из Националне дигиталне ковид-потврде.
Влада је усвојила и изгласала и одлуку која се односи на државне границе.
Од уторка, 14. септембра, улазак у Црну Гору омогућава се само ако лица (држављани Црне Горе и странци) испуњавају један од прописаних услова:
Да је прошло 14 дана од ревакцинације за вакцине које се дају у две дозе, односно 14 дана од имунизације вакцинама које се дају у једној дози;
Да особа поседује негативан ПЦР тест на ковид 19 који није старији од 72 сата или позитиван ПЦР тест који је старији од 14 и није старији од 180 дана;
Да особа поседује негативан брзи антигенски тест који није старији од 48 сати.
„Држављани Црне Горе и странци са привременим боравком који не испуњавају ниједан од прописаних услова се упућују у изолацију коју је могуће прекинути ПЦР тестом који је негативан шестог дана од преласка границе“, казала је Боровинић Бојовићева.
У Црну Гору безусловно улазе особе млађе од 18 година – и црногорски држављани и странци.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала