Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић и патријарх Порфирије: Да сећање на српско име и презиме не буде затрто

© Sputnik / Лола ЂорђевићПатријарх Порфирије, Александар Вучић и владика Јован
Патријарх Порфирије, Александар Вучић и владика Јован - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2021
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић и спрпски патријарх Порфирије договорили су данас да се у Доњој Градини подигне велики Меморијални центар у знак сећања на жртве Јасеновца.
"Данас смо постигли договор и преносим потврду Додика, у изградњи нечега што би требало да буде свесрпско светилиште у Доњој Градини. То је велики меморијални центар у којем ћемо подсетити да сећања на српско име и презиме", рекао је Вучић на конференцији за новинаре после састанка.
Како је навео, разговарали су и како да се оснажи култура памћења.
"Да учинимо све да не буду заборављене жртве, шта може да учини држава да помогне цркви...Да сећање на српско име и презиме не буде затрто. Разговарали смо о ситуацију у јасеновачком комплексу...", казао је Вучић..
Он је рекао и да ће држава пружити помоћ за обнову Пакрачке библиотеке, додајући и да ће на простору Старог сајмишта покушати да отворе павиљоне који би били најбоље место за Музеј жртава геноцида.
"Морамо да решимо проблем са Старим сајмиштем. Поднећемо иницијативу да та обала Саве добије назив Јасеновачких жртава", рекао је он.
Председник Вучић је рекао да је са патријархом разговарао и о многим другим питањима.
"Причали смо и како да светској јавности покажемо шта је српски народ пролазио деценијама уназад и да се шири истина о томе. Поносам сам што Србија памти, што српски народ памти и што никада неће заборавити свиоје жртве. Србија се не стиди својих жртава", навео је председник.

Светилиште - реч која показује страдања нашег народа

Патријарх Порфирије се захвалио председнику и владики Јовану, као и директору Музеја жртава геноцида за велики труд и бригу коју показују у односу на све жртве нашег народа у 20. веку.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПатријарх Порфирије
Патријарх Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2021
Патријарх Порфирије
Како је рекао, истакао би реч светилиште, коју је употребио председник, јер, истиче, то је права реч која показује страдања нашег народа.
„Кад год сам ушао у Јасеновац, имао сам утисак да сам ушао у једну сасвим другачију зону, једну мистичну зону и у том смислу, зона Јасеновца и других места страдања људи показује да је то метафизички простор. Зато је то светилиште“, рекао је патријарх.
Додао је да зато ништа боље није могло да се деси него да ту никне манастир односно светилиште.
Порфирије је поручио да треба да да се молимо да се такве страшне ствари, које су се догодиле у Јасеновцу, више никоме, нигде и никада не понове.
Еписикоп пакрачко-славонски Јован је подсетио на речи патријарха Германа који је освештао 1974. године обновљене, али много мање цркве, у Јасеновцу, изговорио реч које одређују наш однос према Јасеновцу и свему што се у њему збивало, а то је да праштати морамо, а заборављати не смемо.
Логор Јасеновац био је највећи концентрациони и логор смрти на простору окупиране Краљевине Југославије за време Другог светског рата.
Спомен комплекс на месту логора Јасеновац - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2021
Ко негира Јасеновац, негира и Аушвиц: Како је српски историчар побио лажне тврдње у израелском листу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала