Француски филм овенчан Златним лавом: Жири у Венецији послао снажну поруку о правима жена

© REUTERS / YARA NARDIОдри Диван
Одри Диван - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2021
Пратите нас
Венецијански филмски фестивал 2021. доделио је своју највећу част, Златног лава за најбољи филм, француској драми о абортусу „L’Événement“ Одри Диван и тако послао снажну поруку о правима жена.
Венецијански филмски фестивал закључен је вечерас наградама који су уручене у Лидо Сала Гранде. Другу годину заредом, најстарији филмски фестивал на свету доказао је да неће дозволити пандемији да откаже физички догађај, а селектори су направили избор филмова који је подједнако хваљен од стране критике и публике.

Снажна порука о правима жена

Златног лава на 78. Мостри освојила је француска драма о побачају „L’Événement" Одри Диван која је постала прва жена редитељка овенчана овом наградом после Софије Кополе 2010. године.
© REUTERS / YARA NARDIОдри Диван
Одри Диван - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2021
Одри Диван
Адаптација истоименог романа Ани Ерно, „L’Événement" је прича о сјајној студенткињи у Француској раних шездесетих која види да јој је еманципација угрожена када затрудни. Без правних могућности, она покушава да пронађе начин да трудноћу незаконито прекине.
С обзиром на тренутну климу у Сједињеним Државама, након рестриктивних нових закона против абортуса који су усвојени у Тексасу, чини се да је жири у Венецији, на челу са јужнокорејским редитељем Бонг Џон-Хоом, са својим избором Златног лава, послао снажну поруку .

Награде за Сорентина и Пенелопе Круз

Награда за најбољу режију, Сребрни лав, припала је Џејн Кемпион за њен Нетфликс нео-вестерн „Моћ пса“ са Бенедиктом Кумбербатом и Кирстен Дунст у главним улогама.
Италијански редитељ Паоло Сорентино освојио је награду жирија за аутобиографску драму „Божја рука“, са звездом филма, Филипом Скотијем, који је добио признање за најбољег младог глумца.
Шпанска звезда Пенелопе Круз освојила је награду за најбољу глумицу у Венецији за свој наступ у новој мелодрами Педра АлмодовараПаралелне мајке“.
© REUTERS / YARA NARDIПенелопе Круз на церемонији доделе награда 78. Мостре
Пенелопе Круз на церемонији доделе награда 78. Мостре - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2021
Пенелопе Круз на церемонији доделе награда 78. Мостре
Меги Гиленхал понела је титулу најбоље сценаристкиње за свој редитељски деби „Прича о изгубљеној девојчици“. Ова драма, са Оливијом Колман у главној улози, заснована је на роману италијанске списатељице Елене Феранте.
© REUTERS / YARA NARDIМеги Гиленхал
Меги Гиленхал - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2021
Меги Гиленхал
У протеклој деценији, Венеција је доследно испраћала филмове који улазе у сезону награда директно са Лида до славе Оскара. Прошле године, фестивал (истовремено са Торонтом) премијерно је приказао филм „Земља номада“, а затим му је доделио Златног лава пре него што је освојио Оскара за најбољи филм, глумицу и режисера. Клои Жао прошле године није била у граду да преузме Златног лава, али је ове године била у жирију којим је председавао колега добитник Оскара за најбољу режију, Бонг Џон-Хо.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала