- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Гутереш: Свет се креће у погрешном смеру, прети вечна криза

© AP Photo / Khalil SenosiГенерални секретар УН Антонио Гутереш
Генерални секретар УН Антонио Гутереш - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2021
Пратите нас
Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш упозорио је да се свет креће у погрешном смеру и да се суочава са кључним тренутком у којем би наставак уобичајеног пословања могао довести до слома глобалног поретка и будућности у којој би владала вечна криза.
Промена курса могла би да сигнализира напредак ка зеленијој и безбеднијој будућности, рекао је он, преноси АП.
Гутереш је рекао да народи света и људи морају да преокрену данашње опасне трендове и изаберу сценарио пробоја.
Свет је под огромним притиском на готово свим фронтовима, рекао је он, а пандемија ковида 19 била је позив на узбуну која је показала да се нације нису окупиле и донеле заједничке одлуке како би помогле свим људима у тренутку глобалне опасности по живот.
Гутереш је рекао да се ова паралисаност протеже далеко изван оквира пандемије ковида 19, до неуспеха у решавању климатске кризе и нашег самоубилачког рата против природе и колапса биодиверзитета, неконтролисане неједнакости која подрива кохезију друштава и напредак технологије без ограда да нас заштите од непредвиђених последица.
Говорећи о другим знацима хаотичнијег и несигурнијег света, указао је на пораст сиромаштва, глади и неједнакости полова, на екстремни ризик по људски живот и планету од нуклеарног рата и климатских услова, те на неједнакост, дискриминацију и неоправдано извођења људи на улице у знак протеста док теорије завере и лажи изазивају дубоке поделе у друштвима.
У извештају представљеном јуче Генералној скупштини и на конференцији за новинаре, Гутереш је рекао да је његова визија сценарија пробоја у зеленији и сигурнији свет вођена принципом заједничког рада, поимајући да смо међусобно повезани и да ниједна заједница или држава, колико год моћна била, не може сама да реши своје изазове.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала