- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Јединствени „Мир 19“: Руски препарат против короне каквог нема у свету

CC0 / Пиксабеј / Лабораторијска испитивања
Лабораторијска испитивања - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2021
Пратите нас
У Русији се приводи крају друга фаза клиничких испитивања препарата за превенцију и лечење инфекције вирусом корона „Мир 19“, изјавио је директор Института за имунологију Федералне биомедицинске агенције (ФМБА) Русије, имунолог Муса Хаитов. Он истиче је у питању апсолутно јединствен препарат каквог нема у свету.
Он је у интервјуу за телевизију „РТ“ рекао да је током прве две фазе испитивања показана безбедност лека.
Стручњаци сматрају да ће „Мир 19“ бити намењен пацијентима свих узраста. С тим у вези, имунолог наглашава да се сада ради на стварању индустријске технологије за производњу препарата како би након регистрације био доступан што већем броју руских грађана.

Механизам деловања

Мир 19“ је јединствени етиотропни антивирусни лек који делује директно на вирус САРС-ЦоВ-2, каже имунолог. Направљен је на такав начин да његову активну компоненту представљају такозване мале ометајуће РНК. Он објашњава да је та РНК усмерена на одређени очувани део генома вируса САРС-ЦоВ-2, који након интеракције пролази кроз одређене модификације и на тај начин се ефикасно уклања из заражене ћелије.
Главни улаз инфекције су горњи дисајни путеви, подсетио је Хаитов и додао да се вирус размножава у епителу горњих и доњих дисајних путева.

„Морамо да сузбијемо његово размножавање. Зато је и тестирана инхалација и доказано је да је то најефикаснији начин испоруке супстанце и да тако може најефикасније да примени своју антивирусну активност“, нагласио је имунолог.

На питање због чега до сада у свету није направљен ефикасан лек против ковида 19, експерт је одговорио да је рад на таквом препарату веома дуг процес и да процес може да траје годинама, можда и деценијама.
С тим у вези, рекао је да су водећи научни колективи почели да праве препарате против САРС-Цов-2 пре скоро годину и по дана, када је и почела пандемија, те да зато данас широм света постоји велики број препарата у различитим фазама развоја.

Са препаратом „Мир 19“ за нешто више од годину и по дана успели смо да пређемо веома тежак пут – од идеје о стварању самог препарата до друге фазе клиничких испитивања, истакао је директор ФМБА.

То је омогућено захваљујући великом раду нашег тима на Институту за имунологију, као и наших партнера — Санкт Петербуршког института за вакцине и серуме, додао је имунолог.
Хаитов је током интервјуа упитан да ли је већ објављен чланак о ефикасности „Мира 19“ у међународним рецензираним часописима, као и да ли планира да објави још неке материјале о ефикасности, безбедности и последњој фази испитивања. Како је рекао, у априлу ове године ФМБА је објавила чланак у часопису „Алерџи“, водећем светском часопису за клиничку имунологију.

„У њему су први пут у свету показане могућност стварања антивирусног препарата против САРС-ЦоВ-2 на бази малих ометајућих РНК. Наравно, по завршетку друге фазе клиничких испитивања и регистрације препарата објавићемо податке у озбиљном међународном научном часопису“, објаснио је лекар.

Безбедан препарат без озбиљних нуспојава

Према његовим речима, препарат је прошао читав циклус претклиничких испитивања, где је показано да је безбедан и да припада класи нискотоксичних једињења.
На основу тога добили смо дозволу Министарства здравља за спровођење прве фазе клиничких испитивања, где се проверава безбедност код здравих добровољаца, навео је имунолог.

„Данас спроводимо другу фазу клиничких испитивања, где ће безбедност 'Мира 19' бити потврђена већ код пацијената са вирусом корона. С обзиром на механизам деловања лека и резултате које смо добили током претклиничких студија и у првој фази, не очекујемо озбиљне нуспојаве. Веома се надам да ће бити доступан и за старије пацијенте и најмлађу децу“, објаснио је директор.

Истовремено, подсетио је да је „Мир 19“ лек, односно да није способан да формира имунитет, попут вакцина. С тим у вези, Хаитов каже да препарат може довести до смањења вирусног оптерећења код човека који је заражен ковидом.

Сходно томе, човек се опоравља много брже применом тог препарата, нагласио је имунолог.

„Друга фаза клиничких испитивања лека се сада приводи крају. Након подношења извештаја регулатору, покренућемо поступак регистрације. Пре свега, лек ће бити доступан у болницама, односно за оне пацијенте којима је најпотребнији. Сада се активно ради на повећању, стварању индустријске технологије, како би у будућности лек, наравно, био доступан свим слојевима становништва“, објаснио је.
Истовремено, директор ФМБА каже да постоји интересовање других држава за примену тог руског препарата. Према његовим речима, између осталог, и представници фармацеутских компанија из Јапана и Јужне Кореје слали су писма тим поводом.
„Планира се извоз препарата у друге земље. Желели бисмо да помогнемо што већем броју људи који потенцијално могу да добију вирус корона“, каже Хаитов.
Лабораторија ФМБА Русије - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2021
Апсолутно безбедан и ефикасан: Све што треба да знате о новом руском леку против короне – „Мир 19“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала