Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Влада Црне Горе: Ужаснути смо и забринути због односа српске полиције према Кривокапићевој деци

© Flickr / Спутњику уступила Влада Црне ГореПремијер Црне Горе Здравко Кривокапић
Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2021
Пратите нас
Из Владе Црне Горе реаговали су због односа полиције Републике Србије према породици премијера Здравка Кривокапића након што си црногорски медији објавили су да је српска полиција у Београду репетирала пиштољ на сина премијера Кривокапића и члана његовог обезбеђења.
Саопштење Владе преносимо интегрално.
Обавештавамо јавност да су синоћ, у Београду, припадници полиције Републике Србије на груб и недопустив начин атаковали на сина председника Владе Црне Горе проф. др Здравка Кривокапића у тренутку када се својим аутомобилом паркирао испред зграде у којој, са породицом, живи једна од кћери премијера Кривокапића. У пратњи премијеровог сина, који је штићена личност, био је полицијски службеник УП Црне Горе.
Полицијски службеници Републике Србије, репетирајући пиштоље, затражили су од премијеровог сина, у тренутку када је излазио из аутомобила, да стави руке на главу, па на кров аутомобила, правдајући свој поступак наредбом коју су добили, не показавши при том никакав писани налог.
Деца и унуци премијера Кривокапића, из безбедносних разлога, већ током ноћи из Београда су допутовали у Црну Гору.
Ужаснути смо и забринути због односа полиције Републике Србије према деци црногорског премијера, посебно имајући у виду да су због сличних непријатности кћерке премијера Кривокапића већ једном морале напустити Београд.
Све даље активности поводом овог случаја ће преузети Министарство вањских послова Црне Горе“, наводи се у реаговању Владе Црне Горе.
Подгоричке „Вијести“ објавиле су, позивајући се на извор из Кривокапићеве породице, да су син црногорског премијер и члан обезбеђена претресани због наводне дојаве да су наоружани. Из породице су том медију рекли и да је оружје које поседује обезбеђење уредно пријављено званичним органима Србије.
По закону, Кривокапићева деца су штићене личности и то се односи и на боравак ван државних граница Црне Горе.
Објављен је и снимак дела ситуације, на коме се види како Кривокапићева ћерка Јелена протестује због понашања полиције.
Ћерке Кривокапића, Јелена и Милена Кривокапић су крајем јуна након хајке која у таблоидима рекле да се не осећају безбедно у Србији, те да је њихова породица „изложена незапамћеном медијском линчу“.
Након што су напустиле Београд, председник Србије Александар Вучић позвао је Кривокапићеве ћерке да дођу у Србију и поручио им да су добродошле да живе тамо.

Огласио се и МУП Србије: Полиција поступала професионално

На писање „Вијести“ о инциденту чији је актер био син Здравка Кривокапића, МУП Србије је реаговао саопштењем да се ради о „лажним наводима да је српска полиција наводно малтретирала сина Кривокапића“.
Полиција је и у овом случају поступала професионално и у складу са законом обавила све неопходне провере уз пуно поштовање достојанства возача и путника у возилу, саопштава МУП.
„Приликом заустављања и контроле возила са цивилним црногорским регистарским ознакама у коме су се налазили М. К, син црногорског премијера, и Б. Д, члан његовог обезбеђења, припадници Министарства унутрашњих послова су поступали професионално, у складу са законом и процедурама уз уважавање њиховог личног достојанства“, наводи МУП.
Полиција је објаснила и како је дошло до инцидента.
„Поступајући по пријави на систем 192 да је примећено лице које има пиштољ и да се удаљило возилом „мерцедес“ ка Прокопу, патрола Полицијске станице Савски венац, као озбиљна служба, брзо је лоцирала возило и безбедно га зауставила“, саопштава МУП.
Како се додаје у саопштењу, „поступајући по процедурама, као и свака полиција и припадници МУП-а Србије су штитећи, на првом месту безбедност својих припадника, извршили контролу и легитимисање лица. Након извршених провера полиција се удаљила и оставила им лично наоружање“.
На основу свих изнетих чињеница за очекивати је да би свака одговорна полиција, која поступа у складу са законом, извршила проверу и утврдила ко су лица која поседују оружје, што би верујемо да је обрнута ситуација учинила и црногорска полиција, кажу из МУП-а Србије.
„Истичемо да је МУП Србије понудио непосредно физичко обезбеђење члановима породице Кривокапић који живе у Београду, али да су то одбили. Такође, очекујемо од наших, али и страних држављана да на пристојно понашање полицијских службеника одговоре на исти начин и да не злоупотребљавају полицију за своје дневнополитичке потребе“, пише у саопштењу МУП-а.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала