- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Митрополит Јоаникије: Митрополија сведочи веру, ничије не отима /видео/

© Sputnik / Дејан СимићМитрополит Јоаникије
Митрополит Јоаникије - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2021
Пратите нас
Митрополија црногорско-приморска, која је неодвојиви део Српске православне цркве од њеног оснивања, сведочи веру и чува идентитет народа — ничије не отима, нити угрожава било чије право, изјавио је митрополит црногорско-приморски Јоаникије.
Јоаникије је рекао је да је Митрополија црногорско-приморска наставила континуитет Пећке патријаршије и да је имала огромну улогу у очувању Српске православне цркве.
„То препознају сви људи који имају имало памети, поштења и образовања да то тако и прихвате, онако како јесте. Ми не желимо да мењамо историју, ми чувамо корене, памћење и није ми јасно коме смета историја Црне Горе и Његош“, казао је митрополит Јоаникије.
Он је указао да појединим политичарима у данашњој Црној Гори смета Његошева величина и слава Митрополије црногорско-приморске, која је неодвојиви део Српске православне цркве од њеног оснивања, од Светог Саве до данас, пренео је РТРС.
„Када ово говоримо не желимо да угрожавамо ничија права, не отимамо ничије право, нити имовину, него само сведочимо веру и чувамо свој идентитет и своје наслеђе. То се показало понајбоље у време одбране наших светиња када смо имали подршку целог православља, укључујући све српске земље, укључујући и Републику Српску где су почеле и прве литије подршке и ми то не заборављамо“, рекао је митрополит Јоаникије.
Јоаникије је, после сусрета са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком, казао и да га посебно радује што је код моштију Светог Арсенија Сремца, наследника Светог Саве у манастиру Ждребаоник, код Даниловграда, могао да угости Додика.
„Управо ово је место где имамо прилику да се сетимо наших корена, традиције и свега што је Митрополија црногорско-приморска значила у историји Црне Горе, српског народа и Српске православне цркве“, навео је митрополит.

„Српски народ и СПЦ су једно и морају опстати“

Додик је поручио да су српски народ и Српска православна црква једно и да као такви морају опстати.
Он је рекао су и данашње и сва времена за српски народ увек тражила људе који могу да разумеју и понесу народне проблеме на својим леђима и да их на најбољи могући начин решавају.
„Зато и мислим да је ово део правде која је овде била потребна. Дошао сам да честитам као човек који верује у СПЦ интегрисану и јединствену, ону која је основни елемент нашег идентитета, цркву која никада није поклекла, калкулисала у увек је истрајала“, нагласио је Додик.
Навео је да ова времена која носе одређене проблеме могу да се лакше схвате и брже реше уз сећање на све оно што је Црква прошла кроз векове да би очувала народ.
„Желим све најбоље, пре свега митрополиту, а онда и свом верујућем народу Црне Горе да их охрабрим да живе у независној Црној Гори, али да њихов идентитет нико не може и не би требало да угрожава“, казао је Додик.
Додик је истакао да је народ у Републици Српској и Србији увек спреман да разговара о свему што је потребно да се помогне народу у Црној Гори и да решава проблеме.
„СПЦ је овде учинила све да спречи да се одузму храмови. То је показала кроз подршку народа. У Српској смо као знак подршке организовали литије у Бањалуци и Требињу и давали подршку на различите начине, јер смо сматрали да смо једно и да то једно не може нико да промени. То једно мора опстати, а једно се зове српски народ и СПЦ“, закључио је Додик.
Митрополит Јоаникије и Милорад Додик у манастиру Ждребаоник - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2021
РЕГИОН
„Цркву треба чувати, она је гарант нашег опстанка“: Додик са митрополитом Јоаникијем у Црној Гори
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала