Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Москва: Одласком из Авганистана, Америка признала крах своје стратегије

© Sputnik / Екатерина Штукина / Уђи у базу фотографијаЗаменик председник Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев
Заменик председник Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2021
Пратите нас
Одласком из Авганистана Америка је отворено признала крах стратегије чији је циљ био успостављање свеобухватног војно-политичког присуства, оценио је заменик председника руског Савета за безбедност Дмитриј Медведев.
Покушавајући да спасе своју репутацију и ауторитет НАТО у целини, америчка администрација је одбила да призна пораз и уместо тога почела је да се служи формулом – „нас не истерују, сами одлазимо“, навео је Медведев у ауторском чланку за „Газета.ру“.

„Ипак, председник Бајден је указао да повлачење војске не значи само крај кампање у Авганистану него и крај ере ‘великих војних операција с циљем преуређивања других држава’. Његове речи, суштински, значе отворено признање Вашингтона да је њихова стратегија успостављања свеобухватног војно-политичког присуства доживела крах“, навео је Медведев.

Он упозорава и на нову мигрантску кризу за Русију и земље Централне Азије због ситуације у Авганистану. У том контексту он наглашава важност осигуравања безбедности Русије и земаља ОДКБ.
„Авганистанци чине једну од највећих групација избеглица које спас траже у Европи. Нови талас мигрантске кризе прети и Русији и земљама Централне Азије“, истиче Медведев.
Према његовим речима, уколико се не предузму мере у циљу осигурања безбедности последице авганистанског сукоба могле би да се осете и на територији Русији суседних држава, при чему се пре свега ради о мерама за супротстављање тероризму који ни после 20 година није нестао.
Медведев сматра и да су последице војног присуства САД у Авганистану катастрофалне, имајући у виду да је Вашингтон улудо уложио 1,5 билиона долара у ту земљу а није успео да победи тероризам.
У региону, како је истакао, и сада делује десетине хиљада милитаната.
Подсетимо, почетком августа, када су америчке снаге почеле повлачење из Авганистана, талибани су појачали су офанзиву против владиних снага.
Милитанти су 15. августа ушли у главни град и преузели контролу над председничком палатом, а 16. августа су објавили да је рат у Авганистану завршен и да ће државно уређење бити одређено у блиској будућности. У ноћи 31. августа америчка војска напустила је аеродром у Кабулу, чиме је прекинуто скоро 20-годишње америчко војно присуство у Авганистану.
Талибани су 6. септембра објавили да је и Панџшир, последња од 34 авганистанске провинције, прешао под њихову контролу. Следећег дана објављен је састав привремене владе Авганистана: на њеном челу ће бити Мухамед Хасан Ахунд, који је током прве владавине Талибана био министар спољних послова и налази се под санкцијама УН.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2021
Криза у Авганистану
Лавров: Мало вероватно да ће се криза у Авганистану прелити на регион, Русија остаје у приправности
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала