Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

„Овако нешто видим први пут у животу“: Талибани у вили бившег потпредседника Авганистана /видео/

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаТалибани
Талибани - Sputnik Србија, 1920, 11.09.2021
Пратите нас
Амерички дневник „Њујорк тајмс“ објавио је снимке из виле некадашњег потпредседника Авганистана, маршала Абдула-Рашида Достума у Кабулу којој сада живе талибани (терористичка организација забрањена у Русији). „Овако нешто видим први пут у животу“, описују раскошну вилу њени нови станари.
Један од њих прича да су већи део живота провели у планинама и пустињама, да често нису имали шта да једу и да су стално били под претњом смрти.
„Наши политичари, богати људи који поседују власт, подигли су за себе овакве домове проливајући крв људи“, наводе талибани.
У вили сада живи 150 талибана.
Подсетимо, почетком августа, када су америчке снаге почеле повлачење из Авганистана, талибани су појачали су офанзиву против владиних снага.
Милитанти су 15. августа ушли у главни град и преузели контролу над председничком палатом, а 16. августа су објавили да је рат у Авганистану завршен и да ће државно уређење бити одређено у блиској будућности. У ноћи 31. августа америчка војска напустила је аеродром у Кабулу, чиме је прекинуто скоро 20-годишње америчко војно присуство у Авганистану.
Талибани су 6. септембра објавили да је и Панџшир, последња од 34 авганистанске провинције, прешао под њихову контролу. Следећег дана објављен је састав привремене владе Авганистана: на њеном челу ће бити Мухамед Хасан Ахунд, који је током прве владавине Талибана био министар спољних послова и налази се под санкцијама УН.
Војни аеродром у Кабулу - Sputnik Србија, 1920, 10.09.2021
Криза у Авганистану
Талибани преименовали аеродром у Кабулу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала